Egy stockholmi tüntetés miatt kérette be Törökország a svéd nagykövetet

A török külügyminisztérium hétfő este bekérette Svédország ankarai nagykövetét, miután a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetnek tartott párthoz köthető személyek kifogásolt felvételeket vetítettek a stockholmi török nagykövetség adminisztrációs részlegének épületére - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

2022. november 21., 18:31

Szerző:

A beszámoló szerint a PKK-hoz köthető személyek hétfőn olyan felvételeket vetítettek a külképviselet melléképületére, amelyek egyrészt „terrorista propagandának” minősülnek, másfelől Recep Tayyip Erdogan török elnököt rágalmazzák.

A török külügyi tárca arra kérte Staffan Herrströmöt, hogy ítélje el az esetet, országa pedig vizsgálja ki az ügyet.

A stockholmi tüntetők ugyanis azzal vádolták a török hadsereget, hogy hegyi gerilláik ellen vegyifegyvereket vetett be, és az ENSZ Vegyifegyver-tilalmi Szervezetétől (OPCW) a támadások kivizsgálását követelik. A török követség falára pedig a kurd-baloldali gerillákat éltető feliratokat vetítettek fel.

Az ankarai külügyminisztérium továbbá hangot adott azon elvárásának is, hogy az elkövetők azonosítását követően Stockholm hozza meg a szükséges intézkedéseket, és tegyen konkrét lépéseket a Törökország, Svédország és Finnország között júniusban aláírt háromoldalú megállapodásnak megfelelően.

A történteknek külön súlyt ad, hogy Törökország a terrorizmus elleni harcra vonatkozó memorandum végrehajtását szabta Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának feltételéül.

Ankara korábban azért vétózta meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, mert szerinte Stockholm és Helsinki a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogat, egyebek között a PKK-t, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökországban, és Ankara a terrorszervezetnek tartott politikai mozgalom határon túli tevékenységeire is súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint.

Ulf Kristersson svéd kormányfő november eleji ankarai látogatása alkalmával kijelentette: Svédország be fogja tartani Törökországnak tett összes vállalását NATO-csatlakozása érdekében.

A hasonló tüntetések egyébként Svédország fővárosában nagyon megszokottak, és a kurd baloldali szervezeteken kívül olyan pártok is csatlakoznak hozzájuk mint a Svéd Szocialista Néppárt, vagy a Svéd Balpárt. Törökország kurd népi kantonok elleni támadásait pedig többek között elítélte a spanyol kormánykoalícióban politizáló Unidos Podemos párt, a Francia Kommunista Párt és az olasz Rifondazione Communista is.

(Kiemelt kép: Tüntetők ítélték el a török hadsereg kurdok elleni támadásait 2022. november 13-án, Stockholmban. Fotó: ANF English)