Törökországnak még mindig nem elég Svédország terrorizmus elleni lépései

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön Ankarában jelezte, hogy Törökország a terrorizmus elleni harc terén több konkrét lépést vár Svédországtól azért cserébe, hogy támogassa a skandináv ország NATO-csatlakozását.

2022. december 22., 17:04

Szerző:

Svédország hivatali kollégájával, Tobias Billströmmel folytatott megbeszélését követően, közös sajtótájékoztatójukon Mevlüt Cavusoglu kiemelte: „különösen az olyan ügyekben nincs fejlemény, mint a terrorizmushoz köthető bűnözők Törökországnak történő kiadatása és svédországi vagyonuk befagyasztása”.

A török diplomácia vezetője nagyon negatív fejleménynek minősítette, hogy a svéd legfelsőbb bíróság hétfőn megtagadta Bülent Kenes török újságíró kiadatását, aki a 2016-os törökországi puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok támogatója. Az Ankara által fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított gülenista hálózat tagjai továbbra is vonzó országnak látják Svédországot, amely szerintük nem adja ki őket, ahol nyugodtan élhetnek, és ahol nem felelnek az elkövetett bűneikért – húzta alá Mevlüt Cavusoglu.

A svéd legfelsőbb bíróság azzal indokolta döntését, hogy a Bülent Kenes ellen felhozott vádak Svédországban nem számítanak bűncselekménynek, ami az ügy politikai jellegével és az újságírónak megadott menekültstátusszal együtt lehetetlenné teszi a kiadatást.

Bülent Kenest a török elnök, Recep Tayyip Erdogan a közelmúltban név szerint is megemlítette a terroristák kiadatására vonatkozó követelésében, amelynek teljesítését előfeltételként szabta Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyásához.

Tobias Billström a csütörtöki sajtótájékoztatón aláhúzta: Stockholm betartja a szavát, és maradéktalanul teljesíteni kívánja az Ankarának tett vállalásait. Nem az egyedi eseteket, az összképet kell nézni – nyomatékosította a svéd külügyminiszter, rámutatva, hogy Svédország a jövő év elejétől életbe lépő alkotmánymódosítással és további törvénykezéssel fogja korlátozni a terrorizmus támogatásával gyanúsítható szervezetek szabadságát és propagandatevékenységét.

(Kiemelt kép: Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter (j) Tobias Billstrom svéd külügyminiszterrel (b) Ankarában 2022. december 22-én. Fotó: Murat Gok / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)