Már 275 ezer ember menekült el Törökország szíriai offenzívája elől, de Szijjártó Péter szerint amit a törökök csinálnak, az a magyar nemzeti érdek

2019. október 15., 12:47

Szerző:

Eddig több mint 275 ezer ember menekült el a török hadsereg támadása elől Északkelet-Szíriában - idézi az MTI az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációja nevű szíriai kurd hatóság keddi közleményét. Eszerint a kurd adminisztráció fennhatósága alatt lévő területeken a török támadás miatt teljesen leállt a humanitárius segélyezés, a nemzetközi szervezetek kivonják alkalmazottaikat, emiatt a lakóhelyükről elmenekültek helyzete még rosszabb lett.

 Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala közölte, elképzelhető, hogy Törökországot felelősségre vonják a nemzetközi jog alapján azokért a kivégzésekért, amelyeket a vele szövetséges fegyveres csoportok hajtottak végre az offenzíva során. Jelentések szerint kivégeztek több kurd harcost és egy politikusnőt.

Szijjártó Péter Bakuban Szijjártó Péter és Mevlüt Cavusoglu
Fotó: KKM/Burger Zsolt

Szíriában az Ihbaríja tévé azt jelentette, hogy a szíriai hadsereg bevonult Manbídzs városba is a török támadás megállítására a kurd-szír megállapodás alapján. A tévé felvételein a város lakói üdvözlik a kormányhadsereg katonáit.

Eközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy nyilatkozott, az észak-szíriai török offenzíva valójában magyar érdek. – A magyar nemzeti érdek az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést, és ne Európa irányába - jelentette ki a politikus miután Azerbajdzsán fővárosában tárgyalt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval. Szerinte el kell kerülni, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, Magyarország – fűzte hozzá – abban szívesen működik együtt Törökországgal is, hogy ha Törökország létrehoz egy biztonságos zónát Szíriában, akkor az ott létrejött településekre vissza lehessen telepíteni azokat a családokat, akiknek egyszer el kellett hagyniuk Szíriát.

– Ez a mi politikánk: a segítséget vigyük oda, ahol a baj van, és ne a bajt hozzuk oda, ahol nincs baj – mondta.

Az nem világos, hogy az eddigi 275 ezer menekült hogyan szolgálja a magyar nemzet érdekét.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.