Ismét kurd újságírókat záratott be a török rezsim újságcikkeik miatt

Újságcikkeik tartalmával kapcsolatban hallgatott meg az államügyész 16 újságírót a déli, kurd többségű Diyarbakir városában, majd vádat emeltek ellenük, őrizetben maradnak.

2022. június 16., 20:01

Szerző:

„Terrorista szervezethez tartozásra” hivatkozva vád alá helyeztek 16 újságírót a török hatóságok Diyarbakirban (kurdul Amed) csütörtökön - jelentette az AFP hírügynökség, bírósági jegyzőkönyveket idézve.

A döntés előzménye, hogy június 8-án igazoltattak, majd őrizetbe vettek húsz újságírót, akik a kurdbarát Népi Demokratikus Párthoz közel álló lapoknál dolgoztak. Közülük 16-ot most megvádoltak azzal, hogy „terrorista szervezet” tagjai, 4 újságírót pedig feltételesen szabadlábra helyeztek.

A helyi média arról számolt be, hogy újságcikkeik tartalmáról hallgatta ki őket az ügyész.

A török újságíró-szövetség elnöke, Nazim Bilgin a hírre reagálva nyilatkozatot tett közzé, melyben a török sajtószabadság legsötétebb időszakáról beszélt. Szerinte a vádemelések előzménye az a parlamenti törvénytervezet, amely - mint fogalmazott - cenzúrát vezetne be az országban, börtönnel fenyegetve minden újságírót és állampolgárt, aki álhírnek minősíthető információkat terjeszt. A tervezetet szerdán bizottsági szinten már elfogadta a török parlament.

A Népi Demokratikus Párt a török parlament harmadik legerősebb pártja, és a hivatalban lévő török államfő szerint a terrorszervezetként számon tartott Kurd Munkáspárt (PKK) fedőszervezete. A HDP-nek 2016 óta több száz tagját tartóztatták le, legfőbb vezetője, Selahattin Demirtas pedig jelenleg is börtönben van.

(Kiemelt kép: A csillagászat nemzetközi napján az éjjeli eget kémlelik a törökországi Diyarbakir – Amed városában. Fotó: Harun Ozalp / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.