Tömeges késelés a kanadai őslakosok között, holtan találták az egyik gyanúsítottat

Holtan találták a vasárnapi, tíz halálos áldozatot követelő kanadai tömeges késelés egyik gyanúsítottját, a másikat, a testvérét harmadik napja nagy erőkkel keresik.

2022. szeptember 6., 08:28

Szerző:

A Saskatchewan tartomány egy őslakos közösségében vasárnap történt tömeges késelés egyik gyanúsítottját, a 31 éves Damien Sandersont hétfőn a támadások egyik helyszíne közelében holtan találták. A rendőrség úgy véli, testvére, a másik gyanúsított, a 30 éves Myles menekülés közben megsebesült, és valószínűleg Regina tartományi fővárosban tartózkodik – mondta Evan Bray rendőrségi vezető. A támadássorozatban 10-en meghaltak és 18-an sérültek meg. 

A gyanúsított halálának okában egyelőre nem biztosak, de sérüléseit nem magának okozta – közölte Rhonda Blackmore rendőrparancsnok-helyettes. Damien Sanderson holttestét egy füves területen fedezték fel egy átvizsgált ház közelében. Látható sérülései voltak – erősítette meg Blackmore. 

A James Smith Cree Nation őslakos közösség – ahol a támadások többsége történt – vezetői az erőszakos cselekményt a közösséget sújtó drog- és alkoholfogyasztás számlájára írták, mely szerintük a gyarmatosítás öröksége. 

Blackmore elmondta, a rendőrség még keresi az okokat, de a Szuverén Őslakos Nemzetek Szövetsége egyetért azzal, hogy a késeléseknek a közösségeket elárasztó drogfogyasztáshoz van köze. 

Myles Sanderson büntetett előélete hosszú évekre vezethető vissza, erőszakos bűncselekményeket is elkövetett. Egy tavaly májusi körözési lista szerint jogtalanul van szabadlábon. 

A vasárnapi volt a kanadai tömeggyilkosságok közül az egyik legsúlyosabb. A legtöbb, 22 halálos áldozatot követelő lövöldözés 2020-ban történt, amikor egy rendőrnek öltözött férfi Új-Skócia tartományban otthonukban lőtt agyon embereket és gyújtogatott. 2019-ben egy férfi furgonnal gázolt halálra tíz gyalogost. Tömeggyilkosságok ritkábban fordulnak elő Kanadában, mint az Egyesült Államokban.

(A Kanadai Királyi Lovasrendőrség járőrkocsija a vasárnapi késeléses ámokfutás egyik áldozatának otthona előtt a kanadai Saskatchewan állambeli Weldonban 2022. szeptember 5-én. A kanadai rendőrség hétfőn elfogatóparancsot adott ki két szökevény letartóztatására, akik ellen nagyszabású hajtóvadászat indult, miután a gyanú szerint ők követték el a 10 ember halálát és 18 sebesültet követelő tömeges késelést. Fotó: Lars Hagberg / AFP)

Tegnap 18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.