Több tucatnyian fulladtak vízbe a La Manche-csatornában

Egy felfújható gumicsónakban akartak átkelni a brit partvidékre. Az áldozatokat és a túlélőket jelenleg is keresik.

2021. november 24., 20:50

Szerző:

Több tucat ember szenvedett hajótörést a La Manche-csatornában, akik közül szinte többen megfulladtak, írja az MTI. Az eset áldozatairól pontos számot egyelőre nem lehet tudni, a BBC 27 halottról ír, míg az MTI 31 elhunytat említ.

Az eset akkor történt, amikor az észak-franciaországi Calais kikötővárosból próbáltak meg átjutni a bevándorlók a szemközti brit partokra, egy felfújható gumicsónakban. A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint délután 2 órakor egy halász jelezte először, hogy több embert is látott a vízben Calais magasságában. A haditengerészet egyik hajója több embert kimentett, közülük öten halottak, öten pedig eszméletlenek voltak. Az észak-franciaországi Dunkerque ügyészsége bejelentette, hogy eljárást indított bűnszövetkezetben elkövetett, illegális bevándorlás segítése és gondatlanságból elkövetett súlyos emberölés gyanúja miatt. A La Manche-csatorna tengeri prefektusa és az Északi-tenger három helikoptere és három hajója jelenleg is folytatja a kutatást az esetleges túlélők és holttestek után. 

A 444 szerint Jean Castex francia miniszterelnök „tragédiának" nevezte a 2018 óta legtöbb halálos áldozattal járó átkelési kísérletet, Boris Johnson pedig rendkívüli ülést hívott össze az eset miatt. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Marc SANYE / AFP)