Több tucatnyi embert gyilkoltak meg Burkina Fasóban

Fokozódik a feszültség az afrikai országban.

2021. augusztus 19., 06:49

Szerző:

Több tucat ember meghalt szerdán a nyugat-afrikai Burkina Faso északi részén az iszlamista fegyveresek és a kormányerők közötti összecsapásban. A térségben már több merénylet is történt a közelmúltban.- írta az MTI a helyi média közlése alapján. 

Az északi Arbinda város közelében elkövetett támadásban az iszlamista fegyveresek legalább 47 embert öltek meg, köztük 30 civilt, 14 katonát és három kormánypárti milicistát. A beszámolók szerint a kormánycsapatok 16 fegyverest öltek meg, míg egy biztonsági forrás 58-ra tette a számukat. Az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető fegyveresek rendszeresen hajtanak végre támadásokat Burkina Fasóban, valamint a szomszédos Maliban és Nigerben. Csupán ebben az évben több száz civilt gyilkoltak meg.

Az erőszak a Szahara sivatag alatti félsivatagos sávban, a Száhel-övezetben tovább fokozódott, annak ellenére, hogy több ezer ENSZ-békefenntartó, regionális és nyugati katona van jelen, valamint az egyes kormányok igyekeznek tárgyalni a fegyveresekkel. A szélsőségesek a múlt héten Burkina Faso északnyugati részén legalább 12 katonát, valamint napokkal korábban 30 civilt, katonát és kormánypárti milicistát öltek meg. Nigerben hétfőn fegyveresek 37 civillel, köztük 14 gyermekkel végeztek egy falu elleni támadásban. Az erőszakos cselekmények akkor történtek, amikor a volt gyarmatosító hatalom, Franciaország arra készül, hogy megkezdi a Száhel-övezetben állomásozó erőinek csökkentését 5000-ről 2500-3000 főre.

A Száhel-övezetet az taszította káoszba, hogy 2012-ben az al-Kaidához kötődő fegyveresek elfoglalták Mali északi részét. Franciaország a következő évben beavatkozott, hogy visszaszorítsa őket. De a szélsőségesek újracsoportosították és kiterjesztették műveleteiket, és most olyan part menti nyugat-afrikai országokat is fenyegetnek, mint Benin és Elefántcsontpart.

 (Kiemelt kép: A biztonsági szolgálat tagjai járőröznek Burkina Fasó fővárosában, Ouagadougouban 2018. március 5-én. Fotó: Legnan Koula/ MTI/ EPA)