Iráni tüntetések - több, mint száz áldozata van már a hatósági fellépésnek

Iránban, a Mahsza Amini halála miatt egy hónapja kirobbant tiltakozásokkal szembeni hatósági erőszakban 53-an vesztették életüket, az elmúlt napok véres tüntetéseinek áldozatairól szóló lista pedig még nem teljes – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet szerdán.

2022. október 12., 14:41

Szerző:

Emellett 93 ember vesztette életét a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban Iránban, a Szisztán-Beludzsisztán tartománybeli Záhedánban. Itt azért tiltakoztak, mert híresztelések szerint egy rendőr megerőszakolt egy lányt. 

Meghalt a kórházban egy 22 éves lány, miután az erkölcsrendészet előállította azért, mert nyilvánosan nem viselt fejkendőt

Iránban szeptember 16-án kezdődött országos tüntetéshullám, mert őrizetbe vétele után három nappal a kórházban életét vesztette a 22 éves Mahsza Amini. Aminit azért állította elő az erkölcsrendészet, mert nem viselte a nyilvános területen kötelező fejkendőt.
A biztonsági erők könyörtelen fellépése ellenére nem apadnak a tiltakozások. Jogvédő szervezetek szerint különösen durván elnyomják a tüntetéseket az Irán északnyugati részén található Kurdisztán tartomány székhelyén, Szanandádzsban, ahonnan Amini származik.

Az IHR-t vezető Mahmúd Amíri-Mogaddam azonnali beavatkozást követelt a nemzetközi közösségtől a további vérontás megakadályozása érdekében. Az aktivista rámutatott: az iráni hatóságok korlátozták az internethozzáférést, ami nehezíti a jogvédő szervezet munkáját.

Az IHR szerint Kurdisztánban legalább tizennégyen, Teheránban tizenegyen, Mazandaránban pedig huszonnyolcan vesztették életüket az előző hetekben. A lista nem teljes, mert az elmúlt három napban véres tüntetések zajlottak Szanandádzsban, amelyek áldozatairól egyelőre semmit sem tudni. A jogvédő szervezet úgy értesült, hogy a biztonsági erők kiskorúakat is őrizetbe vettek. Eközben több, mint száz ember ellen emeltek vádat a megmozdulásokban való részvétel miatt – közölte az iráni igazságszolgáltatás.

Teheránban hatvan, Hurmuzgán tartományban pedig hatvanöt esetben indítottak bírósági eljárást.

(Kiemelt képünk: Ez a kép egy 2022. október 10-én a Twitteren közzétett UGC-videóból származó felvétel, amelyen állítólag az iráni délnyugati Bushehr tartományban lévő Asaluyeh petrolkémiai finomítóhoz vezető utat blokkoló alkalmazottak láthatók. Iránt zavargások hulláma rázta meg azóta, hogy a 22 éves Masha Amini szeptember 16-án meghalt, miután az erkölcsrendészet letartóztatta Teheránban, mert állítólag megszegte az ország szigorú, a hidzsáb fejkendőre és a szerény öltözködésre vonatkozó szabályait.
Fotó: UGC / AFP)