Több mint 20 millió tonna gabona hiányzik a világpiacról a háború miatt

Idén csak 50 százalékos termésre számítanak a tavalyi évről, mivel az őszi búza nagy részét Kelet- és Dél-Ukrajnában vetették el, ahol továbbra is dúlnak a harcok. 

2022. május 19., 11:32

Szerző:

Már több mint 20 millió tonna tavaly termesztett gabona és egyéb növény nem került a világpiacra a háború miatt – jelentette ki Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter. 

A miniszter elmondta, Ukrajna február 24-ig havonta 5 millió tonna gabonát exportált tengeri kikötőin keresztül. Márciusban 200 ezer tonnára esett vissza az export, áprilisban 1,1 millió körül volt, ami azt jelenti, hogy több mint 20 millió tonna tavaly termesztett gabona és egyéb növény nem került a világpiacra.

Szolszkij kiemeli: idén csak 50 százalékos termésre számítanak a tavalyi évről, mivel az őszi búza nagy részét Kelet- és Dél-Ukrajnában vetették el, ahol továbbra is dúlnak a harcok. 

„Az ukrajnai orosz háború miatt a búza és a kukorica világpiaci ára több mint 20 százalékkal emelkedett, ami az élelmiszerárak emelkedéséhez vezetett. A globális élelmezésbiztonság csak akkor garantálható, ha véget ér az Ukrajna elleni orosz háború, és feloldják az ukrán mezőgazdasági export blokkolását”

– idézi Szolszkijt az IndexTSN alapján. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)