Több évtizedes tilalom után újra engedélyezték a mozik megnyitását ebben az arab országban

Fejlődés.

2021. december 6., 21:46

Szerző:

Hétfőn megkezdődött Szaúd-Arábia első nagyszabású nemzetközi filmfesztiválja, írja az MTI. Az arab országban sok évtizedes tilalom után alig négy éve engedélyezték ismét a mozik megnyitását.

A dzsiddai Vörös-tenger Filmfesztivál tíz napja alatt 138 egész estés és rövidfilmet vetítenek. A produkciók 67 országban, több mint 30 nyelven készültek.

A programban látható a jordániai The Alleys című alkotás, Bassel Ghandour filmje, de a nemzetközi mezőnyben szerepel még Joe Wright Cyrano című új Edmond Rostand-feldolgozása és Kabir Khan 83 című filmje is, amely India 1983-as krikettvilágbajnoki győzelmét idézi fel.

A fesztiválon díjat kap Haifaa al-Manszúr, az első szaúdi rendezőnő, akinek Wadjda című filmje képviselte először az országot 2014-ben az idegen nyelvű filmek Oscar-kategóriájában. A számos fesztiválon sikerrel bemutatott alkotás egy kislány történetét meséli el, aki kerékpárról álmodik egy olyan országban, amely tiltja a koedukációt és korlátozza a nők jogait.

A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán hatalomra kerülése,

2017 óta számos reformot vezetett be az országban – ezek között volt a mozik újranyitása is.

A fesztivál a szaúd-arábiai filmforgatás és filmfogyasztás növekvő piacával is foglalkozik majd. Az ország mozibevételei 2030-ra elérhetik a 950 millió dollárt a PwC multinacionális könyvelőcég szerint. Becsléseik szerint a 40 milliós királyság akár 2600 mozivásznat is befogadhatna.

Ahmed Al-Mulla, aki 2008 óta szervezi a Szaúdi Filmfesztivált az ország keleti részében fekvő Dammamban, felidézte, hogy „2018 előtt a filmgyártás a föld alatt működött. Nem volt lehetőség a forgatásra vagy a finanszírozásra. Minden az egyéni erőfeszítésen múlott”.

Az ágazat szakértői szerint a szaúdi filmiparból még mindig hiányzik a szakértelem, valamint a befektetések. Néhány nagy projekt azonban már elindult.

Az MBC Stúdió, a szaúdi tulajdonú arab médiaóriás, az MBC Group produkciós ága 2018-ban hatalmas költségvetéssel kezdett dolgozni.  Jelenleg éppen a Desert Warrior című akciófilmet forgatják a Vörös-tenger partján.

Al-Mulla szerint a filmművészetnek „szüksége van a véleménynyilvánítás szabadságára, a nők szerepeltetésétől kezdve a különböző témák kezelésének szabadságáig”. Mint hozzáfűzte: a mozi lehet az a „puha hatalom”, amely elvezethet a királyságban zajló társadalmi és gazdasági változások sikeréhez.

(Kiemelt kép: Clive Owen angol színész pózol a vörös szőnyegen a Vörös-tengeri filmfesztivál 4. kiadásának megnyitóján a szaúdi Dzsiddában 2021. december 6-án. Fotó: Fayez Nureldine / AFP)