Titokzatos vírus terjed a gyerekek közt Kínában, a kormány titkolózik

Egy amerikai szakértő szerint aggályos, hogy a WHO még mindig nem adott ki semmilyen figyelmeztetést azoknak, akik Kínába terveznek utazni, például a holdújév ünnepére.

2023. november 29., 13:26

Szerző:

Katasztrofális következménye lehet annak, amit a kormányzat művel a Kínában terjedő kórokozókkal összefüggésben – írta véleménycikkében a Foreign Policy szerzője. Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, az utóbbi időben egyre gyakrabban észlelnek egy rejtélyes, tüdőgyulladást okozó, zömében a gyerekek közt terjedő betegséget Kínában. A kormányzat igyekszik eltitkolni a részleteket, még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kérdéseire sem válaszoltak.

A kínai kormányzat egyelőre azt sem volt hajlandó elismerni, hogy új patogén (vagyis kórokozó) áll a megbetegedések mögött, és azt állították, hogy a növekvő esetszámok mindössze a téli szezonnak, valamint a koronavírus-korlátozások 2022. decemberi feloldásának tudhatóak be – fogalmazott véleménycikkében Annie Sparrow, a New York-i ISMMS orvosi egyetem docense, amit az Index szemlézett. Az Egészségügyi Világszervezet kötelességtudóan megismételte ezeket az állításokat, „mintha semmit sem tanultak volna a Covid–19-kitörésének katasztrofális pekingi eltussolásából” – írta Sparrow.

Mint írta, a növekvő esetszámok mögött feltételezések szerint az úgynevezett Mycoplasma pneumoniae (röviden: MPP) nevű, nem éppen szokványos baktérium állhat, amely az atípusos tüdőgyulladások egyik kórokozója.

Ezt a kórokozót 1938 óta ismerik, és eleinte évtizedekig vírusnak hitték a szokatlan felépítése miatt, mire kiderült, hogy valójában baktérium. Csak nagyon ritka esetekben okoz halált, de az antibiotikumok többsége nem hat rá, és vakcinát sem sikerült kifejleszteni ellene (erre még az 1970-es években voltak kísérletek).

Az orvosok ezt a betegséget gyakran „sétáló tüdőgyulladásként” is szokták emlegetni amiatt, hogy a tünetei viszonylag enyhék. Most azonban a kínai gyermekeknél a jelentések szerint jóval súlyosabb megbetegedéseket okoz. A legaggasztóbb, és Peking által lekicsinyelt tény viszont az, hogy az M. pneumoniae Kínában egy olyan baktériumtörzzsé mutálódott, amely ellenáll a makrolidoknak – az antibiotikumok egyetlen olyan csoportjának, amely nyolc évnél fiatalabb gyermekek számára biztonságos.

A legnagyobb veszélyben az 5 év alatti gyerekek vannak – írja a cikk.

Kínában rengeteget fogyasztanak a recept nélkül kapható antibiotikumokból is, ez kedvez az antibiotikumokkal szemben ellenálló mutánsok kifejlődésének, melyek aztán külföldön is elterjedhetnek. A szerző ezzel összefüggésben problémásnak nevezte, hogy a WHO még mindig nem adott ki semmilyen figyelmeztetést azoknak, akik Kínába terveznek utazni (például a holdújév ünnepére).

Meg kellett volna tanulniuk, hogy Peking nyilatkozatait nem lehet névértéken kezelni. Négy évvel ezelőtt Peking késlekedése lehetővé tette, hogy több mint 200 millió ember utazhasson Vuhanból és Vuhanon keresztül. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a Covid–19-ből világjárvány legyen – írta a szerző.

Lehet, hogy nem egy új vírus okozza, ahogy azt az emberek várják, de a következő világjárvány már itt van velünk – összegezte véleményét Annie Sparrow.

(Kiemelt kép: Kínai gyermekkórház, Zhejiang tartomány, 2023. november 26. CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.