Szlovákiában ebben is előzi Magyarországot, betiltja a műanyagtányért, a szívószálat és a fülpiszkálót

2019. augusztus 21., 15:19

Szerző:

Szerdán a pozsonyi kormány jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium javaslatát a hulladékokról szóló törvény módosításáról, mely alapján számos egyszer használatos műanyag eszközt betiltanak Szlovákiában, az újrahasznosításra összegyűjtött szemetet pedig tilos lesz elégetni.

Az elfogadott módosítás szerint 2021-től lép érvénybe a tiltás, ami érinti a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömbpálcákat, a polisztirolból gyártott egyszer használatos ételhordókat, poharakat, illetve azokat a műanyagokat, amelyek mikroműanyagokra bomlanak – írta a Parameter.

Magyarországon 2018 októberében szavazott a parlament az egyszer használatos műanyag zacskók 2021-től való betiltásáról, a Fidesz képviselői azonban nem támogatták a javaslatot, így az elbukott.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.