Az Európai Parlament a jövő héten terrorista állammá nyilváníthatja Oroszországot

Terrorista állammá nyilváníthatja Oroszországot az Európai Parlament a jövő héten. Három frakció is erről szóló javaslatot fog benyújtani.

2022. november 16., 15:07

Szerző:

Az Euronews brüsszeli információi szerint ugyanis három frakció, az Európai Néppárt, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a Renew Europe is erről szóló javaslatot fog benyújtani. A lap tudósítója által látott néppárti dokumentum szerint Oroszország megpróbálja megfélemlíteni és elpusztítani az ukrán nemzetet. Ezek a szövegek még változhatnak. Arra még soha nem volt példa, hogy az EU egy országot soroljon a terrorizmus támogatói közé.

Újabb állásfoglalást hozhat az ukrajnai orosz invázió ügyében a jövő héten az Európai Parlament. Az Euronews információi szerint a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt képviselői most egy olyan szövegen vitáznak, amely a háborús bűnök miatt terrorista állammá nyilvánítaná Oroszországot, és felszólítaná az EU-t a diplomáciai kapcsolatok megszakítására. A Renew Europe és az Európai Konzervatívok és Reformerel frakciója is hasonló szöveget nyújt majd be. Az Európai Parlament állásfoglalásai jogilag nem kötelező érvényűek, de komoly jelképes értékkel bírnak.

Oroszország szándékosan követett el bűncselekményeket


Az Európai Néppártban készített javaslat úgy fogalmaz, hogy Oroszország szándékosan követ el bűncselekményeket ukránok ellen, ezek között a civilek tömeges legyilkolása és az infrastruktúra rombolása is szerepel. De szó van emberrablásról, nemi erőszakról,kitelepítésekről is a terrorista cselekmények között.


„Az ilyen erőszakos terrorista cselekményeknek az orosz hadsereg részéről nincs katonai jelentőségük, ezek célja kizárólag a terror. Ehhez az Orosz Federáció reguláris és irreguláris alakulatait használják fel bűnözők és külföldi zsoldosok segítségével" – áll a szövegben. A képviselők szerint az unió 27 tagállamának egyöntetűen terrorista államként kellene kezelnie Oroszországot.

Az EU terrorlistáján jelenleg 13 szervezet szerepel, köztük a Hamász és a Hezbollah katonai szárnya. Egyetlen államot sem adtak még ehhez a listához. Ahhoz, hogy az EU ténylegesen felvegye a listára Oroszországot, a 27 uniós tagállam egyhangú támogatására lenne szükség.


A néppárti képviselők azt is szeretnék elérni, hogy az EU által befagyasztott orosz vagyontárgyakat kobozzák el, és fordítsák Ukrajna újjáépítésére. Ennél is radikálisabb gondolat az, hogy szerintük az EU-nak fokozatosan meg kellene szüntetnie a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal és a tagországok mindegyikéből ki kellene utasítani az orosz nagyköveteket.

Az Európai Néppárté az EP legnagyobb frakciója 176 képviselővel. A csoportból stábunk figyelmét felhívták arra, hogy a szöveg még nem végleges. Az Európai Parlementben a jövő héten kedden szavaznak majd az ügyről. Addig elképzelhető az is, hogy a szöveget felvizezik azért, hogy a képviselők többsége támogatni tudja.

(Kiemelt képünk: Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme. MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.