Lavrov: Ukrajna utasítja el a tárgyalásokat, nem Oroszország

Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, ezt csak Kijev teszi – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden az indonéziai G-20-csúcstalálkozón az ottani részvételét összegző sajtóértekezletén.

2022. november 15., 15:00

Szerző:

„Mi az elnökünk szájával több ízben megerősítettük, hogy nem utasítjuk el a tárgyalásokat. Ha valaki elutasítja, az Ukrajna. És minél tovább utasítja el, annál nehezebb lesz végül megállapodni” – mondta Lavrov. Az orosz külügyminiszter irreálisnak minősítette a tárgyalások elé támasztott ukrán feltételeket. Kifogásolta azt is, hogy míg a csúcson a felszólalók három percet kaptak hozzászólásaikra, Volodimir Zelenszkij húsz percig beszélhetett felvételről.

Az ukrán elnök tíz pontban fogalmazta meg Kijev követeléseit. Ukrajna az orosz csapatok kivonását és az ország területi integritásának teljes helyreállítását követeli, Oroszország viszont saját területének tekinti a szeptember végén annektált négy kelet-ukrajnai régiót a már 2014-ben elcsatolt Krím félsziget mellett.

Az orosz külügyminiszter kitért azokra a jelzésekre és híresztelésekre, amelyek szerint az amerikai kormányzat arra próbálja rávenni Zelenszkijt, hogy legyen tárgyalóképesebb. Lavrov szerint emögött az a megfontolás húzódik meg, hogy a nyugati világ egy része elkezdett kételkedni abban, szükség van-e további fegyverszállításokra Ukrajnának.

Lavrov kitért az ukrajnai gabonaexport fekete-tengeri szállítását lehetővé tevő humanitárius folyosó ügyére, amelyről november elején török közvetítéssel megállapodás született Ukrajnával. Szerinte nem valósult meg a megállapodásnak az a része, amely elhárítaná az akadályokat az orosz műtrágya- és gabonaexport útjából. Elmondta: António Guterres ENSZ-főtitkár arról tájékoztatta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió írásbeli ígéretet tett neki az akadályok elhárításáról. Kijelentette, hogy a humanitárius folyosóról Ukrajnával kötött, szombaton lejáró megállapodást Moszkva csak abban az esetben hosszabbítja meg, ha az akadályok elhárítására tett ígéretek teljesülnek. Ezek közé tartozik, hogy orosz hajók beléphetnek európai kikötőkbe, illetve külföldi hajók orosz kikötőkbe, és megszüntetik a mezőgazdasági ágazatot finanszírozó orosz állami bankra kivetett szankciókat.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is következetesen igyekszik elérni - noha változatlanul ellenállásba ütközik -, hogy hatékony és átlátható mechanizmust hozzanak létre a világszerte működő amerikai katonai-biológiai laboratóriumok ellenőrzésére a biológiai fegyverek tilalmáról szóló megállapodások keretében.

(Kiemelt kép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20-ak vezetőinek csúcstalálkozója alkalmából tartott megbeszélésen Fotó: HANDOUT / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / HANDOUT / AFP)