Norvégia és a NATO hadsereggel védi az olaj- és gázipari létesítményeit

Az Északi Áramlat 1 és 2 ellen feltételezett szabotázs akció miatt Európa-szerte fokozzák az olaj- és gázipari létesítmények biztonságát. A legnagyobb beszállító, Norvégia és a NATO együtt készül a lehetséges támadásokra.

2022. szeptember 29., 12:53

Szerző:

Norvégia és a NATO az Északi Áramlat ellen elkövetett feltételezett szabotázsakciók miatt hadsereggel készülnek a norvég olaj- és gázipari létesítmények elleni lehetséges támadásokra. A feltételezett rongálás miatt Európa-szerte mindenhol növelték a kritikus infrastruktúrák biztonságát. Szakértők szerint a Németországot és Oroszországot összekötő földgázvezetéket vélhetően robbanószerekkel rongálták meg. 

Norvégia készültségben van

Norvégia, mely jelenleg Európa legnagyobb gázszállítója, illetve a világ egyik vezető gázszállítója, a hadseregét is kivezényelte olaj és gázipari létesítményeihez – adta hírül a Reuters. Az ország több, mint 90 tengeri olaj- és gázmezővel rendelkezik, ezek közül a legtöbbet egy körülbelül 9000 kilométer hosszú gázvezeték-hálózattal van összeköttetése.

Jonas Stoere, Norvégia miniszterelnöke egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a olaj- és gázipari létesítményeik elleni lehetséges szabotázs akciók ellen a szövetségeseikkel, vagyis más NATO-tagállamokkal együtt készülnek. A tengeren a haditengerészet van készenlétben, a szárazföldön pedig a norvég rendőrség biztosítja a fokozott védelmet. 

Magyarország még csak résen van

Magyarországon az ilyen berendezések védelmét a Terrorelhárítási Központ látja el. A Napi.hu megkeresésére a TEK azt válaszolta, hogy a jogszabályoknak megfelelően folyamatosan elemzik és értékelik a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét. Egyelőre nincs olyan konkrét információjuk, amely alapján fokozniuk kellene a biztonságot. 

A helyzet azonban változhat, mivel a Gazprom szerdán belengettek, hogy egy elszámolási vita miatt leállíthatják az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázexportot. Ez azt eredményezné, hogy a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne az egyedüli csatorna, amin keresztül gáz érkezhetne Európába.

(Kiemelt képünk: A 2022. szeptember 28-án készült éjszakai kép a Karsto gázfeldolgozó üzemet mutatja Tysvær településen, Norvégiában, Észak-Rogaland megyében. A száraz gázt Karstóból az Europipe II vezetéken keresztül az észak-németországi Dornumba, valamint a Statpipe és Norpipe szállítórendszereken keresztül Emdenbe exportálják. Fotó: CORNELIUS POPPE / NTB / AFP)