Hetekbe kerül a besorozott orosz katonák kiképzése

Minimum 1-3 hónap alatt tudják kiképezni a frissen besorozott katonákat.

2022. szeptember 22., 13:57

Szerző:

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Oroszország elindítja állampolgárai részleges mozgósítását, ami körülbelül 300 ezer sorkatona behívását jelenti. Tálas Péter, a Stratégia Védelmi Kutatóközpont igazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában a mozgosítás okairól beszélt.

Hónapokba kerül a frissen besorozott katonák kiképzése

Tálas kifejtette az amerikai becslések szerint eddig 200-230 ezer orosz katonát vezényeltek Ukrajnába, akik közül 100 ezren életüket vesztették, tehát mintegy a hadsereg fele. Ez a veszteség visszavonulásra késztette Oroszországot. A háromnapos „népszavazással” azt akarják elérni, hogy a szakadár területeket Oroszországhoz csatolják. Ezzel tudnak lehetőséget teremteni arra, hogy sorkatonákat vezényeljenek oda. A szakértő szerint Putyin atomfegyverekről tett kijelentése az orosz elnök gyengeségét mutatja. 

A sorkatonák közül először a frissen kiképzett fiatalokat küldik el, a felszerelésük mellett a logisztika megoldása is heteket, hónapokat vesz igénybe – véli Tálas. Az annyiban bizonyos, hogy mivel még egyik fél sem érte el a minimumcélját, így nem teszik le a fegyvert. Az orosz fél célja a két szakadár megye, de legalább Donbász Oroszországhoz csatolása.

(Kiemelt fotónk: orosz harckocsik. AFP PHOTO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.