Putyin elrendelte a mozgósítást és nukleáris csapással fenyegetőzik

Putyin orosz elnök bejelentette az orosz állampolgárok azonnali részleges mozgósítását.

2022. szeptember 21., 08:32

Szerző:

Oroszország elindítja állampolgárai részleges mozgósítását – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggel a nagy érdeklődéssel várt beszédében.„

„Hazánk, szuverenitásunk és területi integritásunk védelme, népünk és a felszabadított területeken élő emberek biztonságának szavatolása érdekében szükségesnek tartom, hogy támogassuk a védelmi minisztérium és a vezérkar javaslatát a részleges mozgósítás végrehajtásáról az Oroszországi Föderációban” 

– mondta, hozzátéve, hogy a részleges mozgósítás megkezdésére irányuló erőfeszítések még ma elkezdődnek, a rendeletet már aláírták.

A mozgósítás részleges

„Ismétlem, csak részleges mozgósításról beszélünk. Vagyis csak azok az állampolgárok lesznek behívhatók, akik tartalékosok, és mindenekelőtt azok, akik a fegyveres erőknél szolgáltak, rendelkeznek kiképzéssel és megfelelő tapasztalattal” – szögezte le Putyin.

„Miután a kijevi rezsim ma valóban nyilvánosan elutasította a donbászi probléma békés megoldását, ráadásul bejelentette, hogy igényt tart a nukleáris fegyverekre, teljesen világossá vált, hogy elkerülhetetlen egy újabb, következő nagyszabású offenzíva a Donbászban, ahogyan az már kétszer is megtörtént” – mondta az elnök. A CNN szerint nem teljesen világos, hogy Putyin mire utal a nukleáris fegyverek említésével.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy étkezőasztalnál a szibériai tajgán 2021. március 21-én. Putyin és Szergej Sojgu védelmi miniszter a Szibériai szövetségi körzetben töltik a hétvégét. MTI/EPA/Kreml/Szputnyik/Pool/Alekszej Druzsinyin)

20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

2022. október 2., 18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.