Tűkön ül a világ: Putyin fontos bejelentésre készül

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter is beszédet fog intézni az orosz néphez. A kérdés csak az, hogy mikor és mit fog bejelenteni.

2022. szeptember 21., 08:20

Szerző:

Az orosz és a külföldi sajtó kedd óta lélegzet-visszafojtva várja az orosz elnök beszédét. Vlagyimir Putyin a védelmi miniszterével közösen fordul hamarosan a néphez, amely esemény hatalmas jelentőséggel bír, mivel e héten akarnak népszavazást tartani az elfoglalt ukrán területeken. Most kiderült, mikor tarthatja meg annyira várt beszédét az orosz elnök – írja a Blikk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter együtt fordulnak szerdán az orosz nemzethez, miután az orosz haderő álltal megszállt Herszon, az atomkatasztrófától rettegő Zaporizzsja, valamint az önjelölt Luhanszki és Donyecki Népköztársaság oroszok által kinevezett vezetői bejelentették, hogy napokon belül népszavazást tartanak a területek Oroszországhoz való csatlakozásról.

A Kreml-kapcsolatokkal rendelkező RBK orosz médiaoldal – három névtelen forrásra hivatkozva – arról számolt be, hogy Putyin szerdán, helyi idő szerint 20 órakor beszél majd (ami, ha a moszkvai időt számoljuk, nálunk este 7 órát jelent), majd őt követi Szergej Sojgu védelmi miniszter. A Kreml viszont egyelőre nem erősítette meg a híreket – írja a lap.

Putyin eredetileg már kedd este megtartotta volna beszédét, ám az órákig tartó várakozásnak nem lett eredeménye: egy orosz Telegram-csatorna egy Kreml-közeli politikai elemzőre, Szergej Markovra hivatkozva közölte, hogy Putyin beszéde késik. Margarita Simonyan, a Russia Today főszerkesztője és a Kreml egyik fő embere pedig lezárta a kérdést a Twitteren azzal, hogy azt írta: „Menjetek aludni”. Végül orosz Forbes két, névtelen forrásra hivatkozva azt írta, Putyin beszédét már előre felvették, és akkor kerül adásba, ha a „Távol-Kelet felébred”.

(Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.