Szlovéniában minden sajátos nevelési igényű gyermek számára elérhetővé válik a kéttannyelvű iskola

 A szlovén parlament pénteken olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik, hogy a kéttannyelvű, szlovén-magyar és olasz-szlovén kisegítő, azaz speciális iskolák a két etnikai kisebbség által lakott területen kívülről is fogadhassanak sajátos nevelési igényű gyermekeket – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

2023. szeptember 22., 21:23

Szerző:

A kormány által támogatott, a parlamentben gyorsított eljárásban elfogadott, az olasz és magyar nemzeti közösségek különleges jogairól az oktatásban szóló törvény módosításait 77 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el a képviselők. Darjo Felda oktatási miniszter parlamenti felszólalásában elmondta:

az eddigi szabályozás megakadályozta, hogy a sajátos igényű gyerekek az etnikailag vegyes területeken működő, kéttannyelvű speciális iskolákba járhassanak, ha nem ezeken a területeken laktak.

Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő szerint az új törvény megkönnyítik a munka és a családi élet összeegyeztetését azon szülők számára, akik az etnikailag vegyes területeken kívül laknak, de munkahelyi kötelezettségeik vagy más okok miatt a vegyesen lakott területeken működő, speciális kéttannyelvű iskolába szeretnék beíratni gyermekeiket.

Elmondta, hogy a törvényi változtatások a 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a lendvai önkormányzat többéves felhívása után valósultak meg. Hozzátette, hogy

ezen a téren még vannak nyitott kérdések, köztük az, hogy a kétnyelvű speciális általános iskolába külföldi állampolgárok is járhassanak-e.

Szlovéniában a többségi nemzethez tartozó parlamenti képviselők is a munka és a családi élet összeegyeztethetőségét hangsúlyozták, különösen a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családok esetében. Hozzátették, hogy a változások javították a sajátos nevelési igényű programok hatékonyságát, és csökkentették a megszüntetésük kockázatát.

(Kiemelt képünk illusztráció: a Savo Kladnik Sevnica általános iskolája az amerikai First Lady szülővárosában, Sevnicában, 2020. október 30-án. Fotó: JURE MAKOVEC / AFP)