Szlovénia aggódik Horvátország schengeni csatlakozása miatt

Szlovénia nem biztos, hogy feloldja az ellenőrzést a Horvártországgal közös határszakaszán, miután déli szomszédjuk csatlakozik a schengeni övezethez. A szlovén kormány attól tart, hogy sokkal több bevándorló fog az országukban rekedni emiatt. 

2022. november 15., 14:03

Szerző:

Horvátország 2023 januárjától részese lesz a schengeni övezetnek, amellyel szabad lesz az országból az átjárás Szlovénia és Magyarország felé. A szlovénok viszont nem biztos, hogy feloldják az ellenőrzést a Hovártországgal közös határszakaszán, mivel attól tartanak, hogy zsákutcává válnak a Balkán felől érkező menekültek számára – írta az Euronews.

„A rendőrök el fogják hagyni a határ térségét. Az építményeket meghagyjuk arra az esetre, ha vissza kellene állítani az ellenőrzést, de a rámpákat és akadályokat eltávolítjuk, biztosítjuk az emberek és az áruk szabad mozgását” – mondta egy horvát rendőrtiszt, Marijan Burić.

Ha a várakozásoknak megfelelően a tagállamok belügyminiszterei december 9-én jóváhagyják Horvátország csatlakozását, a schengeni övezet külső határa kitolódik, Horvátország és Szerbia, Bosznia-Hercegovina, valamint Montenegró között húzódik majd. Horvátország csatlakozásával a schengeni övezethez majdnem ezer kilométernyi határon szűnhet meg az ellenőrzés, ebből 330 kilométer a Magyarországgal közös szakasz.

(Kiemelt kép: Egy határőr a Horvátország és Szlovénia közötti breganai határátkelőnél 2021. június 2-án. Fotó: Denis LOVROVIC / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.