Szlovákiában az új államfő liberális pártszövetsége nyerte az EP-választást, a magyarok valószínűleg képviselő nélkül maradnak

2019. május 26., 13:36

Szerző:

Szlovákiában elkezdték közzétenni az első nem hivatalos előzetes eredményeket az európai parlamenti választásról. A DenníkN becslése alapján a liberális  Progresszív Szlovákia - Spolu pártszövetség 20,11 százalékkal végzett az első helyen, és így a 14-ből négy EP-képviselője is lesz – írja a Bumm.

A kormányzó Smer-Szociáldemokrácia 15,69, a Marián Kotleba-féle szélsőjobboldali ĽSNS 12,04, a KDH 9,67, a SaS 9,6, az OĽaNO 5,24 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. Ez azt jelenti, hogy összesen hat szlovákiai párt juthat be az Európai Parlamentbe. Eszerint a PS/Spolu mellett a Smer három, a ĽSNS kettő, a KDH kettő (egyikük csak a Brexit után jut mandátumhoz), a SaS kettő, az OĽaNO pedig egy EP-képviselővel rendelkezik majd. A magyarok valószínűleg európai képviselet nélkül maradnak, a Magyar Koalíció pártja 4,96 százalékot, a Most-Híd pedig 2,59 százalékot szerzett.

A végleges eredményeket ma este 11 órakor hozzák nyilvánosságra.

A 2017-ben megalakult Progresszív Szlovákia egyik alapítója és volt alelnöke az a Zuzana Čaputová, aki júniusban fog hivatalba lépni az ország történetének első elnök asszonyaként a márciusi választási győzelme nyomán. Arról, hogy Szlovákia jobban teljesít, ebben a cikkünkben írtunk nemrég.

Szlovák elnökválasztás
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A szavazás viszonylag rendben zajlott az országban. A választási bizottsághoz majdnem 30 beadvány érkezett, amelyek például a választási kampány szabályainak megsértésére, a kampánycsend megszegésére, illetve a választóhelyiségben történt rendzavarásra vonatkoztak.

A pozsonyi rendőröknek akkor kellett beavatkozniuk, amikor egy amerikai állampolgárságú nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban, a ružinovi szavazókörben, Pozsony-Újvárosban pedig öt sárgamellényes férfi követelte a szavazás berekesztését. 

A 2019-es magyarországi EP-választásról szóló hírösszefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.