06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

Szlovákia nem kér az orosz vakcinából

A miniszterelnök pártjának koalíciós partnere vétózta meg a határozatot, ragaszkodnak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyéhez.

2021. február 19., 06:50

Szerző:

Szlovákia egyelőre nem tárgyal a koronavírusos megbetegedés ellen kifejlesztett első orosz vakcina, a Szputnyik V megvételéről - döntött csütörtöki ülésén a szlovák kormány.

Az orosz vakcina megvásárlását Igor Matovic miniszterelnök és pártja, az OLaNO javasolta, de az ehhez szükséges határozatot megvétózta az egyik koalíciós partner, az Emberekért párt.

"Koalíciós partnerünk, a Emberekért gyakorlatilag azt mondta: szó sem lehet az orosz vakcináról, mi megvétózzuk" - mondta Matovic újságíróknak a pozsonyi kormányülés szünetében.

A szlovák kormányfő szerint már a jövő héten akár 80 ezer ember számára elegendő, 160 ezer adag orosz vakcina érkezhetett volna az országba, de erre a koalíciós partner ellenállása miatt most nem kerül sor.

Veronika Remisová, az Emberekért párt elnöke, miniszterelnök-helyettes szintén a sajtónak nyilatkozva leszögezte: ő és pártja továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Szlovákiában ne oltsanak olyan vakcinával, amelyet nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

"Nem akarjuk, hogy a kormány kísérleti nyúlként kezelje a lakosságot, minden vakcinát, amelyet Szlovákiában használunk, rendes, szigorú eljárással az Európai Gyógyszerügynökségnek kell engedélyeznie" - indokolta pártja elutasító álláspontját Remisová.

Richard Sulík gazdasági miniszter, a koalícióhoz tartozó liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke még a kormányülés előtt leszögezte: pártja álláspontja az, hogy minden vakcinát jóvá kell hagynia az illetékes európai vagy szlovák hatóságnak. Sulík a kormányülés szünetében újságíróknak nem nyilatkozott.

 (MTI)

(A kiemelt kép illusztráció/Forrás:MTI/Balogh Zoltán)

Nemzetközi kezdeményezést jelentett be az Egészségügyi Világszervezet hétfőn Genfben. A WHO megpróbálja 20 éven belül 2,5 százalékkal csökkenteni a mellrák miatti halálozási arányt. Hat daganatban elhunyt nő közül egy mellrákban veszti életét.