Szíriába látogatott az iraki kormányfő

Damaszkuszban fogadta vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnököt, részeként azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket Szíria tesz arra, hogy normalizálja kapcsolatait az arab országokkal – jelentették a két közel-keleti állam hírügynökségei a vezetők közléseit idézve.

2023. július 16., 19:15

Szerző:

Iraki kormányfő utoljára több mint tíz éve látogatott a 2011 óta polgárháború dúlta Szíriába, amelyet idén májusban fogadtak vissza az Arab Liga soraiba.

Iraknak és Szíriának mintegy 600 kilométer hosszú közös határa van. Az Iszlám Állam terrorszervezet 2017-ben bekövetkezett katonai vereségéig ellenőrzése alatt tartotta Szíria területének nagyjából egyharmadát, Irakénak pedig mintegy 40 százalékát, és a szélsőségesek terroristasejtekbe szerveződve továbbra is merényleteket követnek el.

„A biztonság jelenti a fő gondot” – jelentette ki Szudáni a találkozón. „Több egyeztetésre van szükség a biztonsági szolgálatok szintjén, különösen a határtérségben” – tette hozzá az iraki kormányfő.

Egyben Bagdad támogatásáról biztosította a damaszkuszi vezetést abban, hogy visszaállítsa az ellenőrzést az ország teljes területe felett, mivel mindez alapvető fontosságú Irak biztonságának szempontjából is.

Aszad, aki a kapcsolatok helyreállítása felé tett gyakorlati lépésnek nevezte a látogatást, üdvözölte, hogy „Irak erőteljesen elutasít minden agressziót”.

Az évek óta tartó bojkott után az arab országok ismét közelebb kerültek Damaszkuszhoz, különösen a február eleji szíriai földrengés után.

A szíriai államfő közölte, hogy a kétoldalú egyeztetésen szót ejtettek a határon átnyúló drogkereskedelemmel szembeni fellépésről is. A captagon néven ismert, „a szegény ember kokainjának” is nevezett, elsősorban Szíriában gyártott amfetamin az egyik leggyakoribb drog a közel-keleti fiatalok körében.

(Kiemelt képünkön: Bassár el-Aszad szíriai elnök (r) kezet ráz Mohamed Sia al-Szudáni iraki miniszterelnökkel egy sajtótájékoztató előtt Damaszkuszban 2023. július 16-án. Fotó: LOUAI BESHARA / AFP)