Szijjártó szerint a magyarok komolyan ragaszkodnak a keresztény örökséghez

Magyarország több mint ezeréves keresztény állam, a magyarok komolyan veszik a ragaszkodásukat a keresztény örökséghez, mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mexikóban.

2023. január 21., 07:28

Szerző:

Szijjártó Péter a Carlos Pellicer Múzeum és a részben magyar forrásból felújított tepoztláni Jézus Születése-templom és öreg kolostor átadó ünnepségén hangsúlyozta: a magyarok több mint ezer éve léteznek, pedig sok támadással és idegen hatalmak betöréseivel kellett szembenézniük.
 

Úgy fogalmazott: a Magyarország és Mexikó közötti tízezer kilométer nem elég nagy távolság ahhoz, hogy a magyar kormány ne hallott volna arról 2017-ben, micsoda földrengés rázta meg Mexikót, ahol templomok sérültek meg. „Ezért egyértelmű volt, hogy segíteni akarunk és segíteni is fogunk” – jelentette ki a miniszter. „Mi hiszünk a kereszténység egyetemességében, és ezért mi, keresztények felelősek vagyunk egymásért, akárhol is élünk a világon” – tette hozzá. 

Azt mondta, büszkék rá, hogy a világ második legnagyobb katolikus országában két templomot is a magyar kormány segítségével tudtak felújítani. Ma olyan időszakban élünk, amikor a kereszténységet, a keresztény értékeket és a keresztény embereket sok támadás éri – hangoztatta Szijjártó Péter. Sőt, a világ rengeteg pontján üldözik a keresztényeket. Mindennek tükrében hatalmas dolog, hogy egy felújított templomot adhatnak át pénteken Mexikóban – vélekedett.

A magyar kormány folytatja azt a politikáját, hogy segítséget nyújt a világ bármely pontján nehéz helyzetbe kerülő keresztény közösségeknek. Eddig ötvennégy országban több mint félmillió kereszténynek segítettek, és ennek a csodálatos templomnak a felújítása is azt üzeni, hogy ha a keresztények bárhol a világon bajba kerülnek, a magyarokra mindig számíthatnak – jelentette ki a tárcavezető. Magyarország több mint 300 millió forinttal járult hozzá a világörökség részét képező, a 16. században épült és a 2017-es földrengésben súlyosan megsérült tepoztláni Jézus Születése-templom egyes részeinek restaurálásához. Az ünnepségen Szijjártó Péter megtekintette a magyar forrásból felújított részeket, majd emléktáblát avattak. Az átadáson beszédet mondott Cuauhtémoc Blanco, Morelos szövetségi állam kormányzója és Alejandra Frausto kulturális miniszter.

(Fotó: Facebook)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.