Szigorít és lazít Franciország a belépési feltételeken

Szombattól lépnek életbe az új szabályok.

2021. december 1., 18:18

Szerző:

Franciaország szombattól újból engedélyezi a dél-afrikai térség tíz országából a repülőgépjáratokat, amelyeket az omikron-variáns terjedése miatt korlátozott – írta az MTI. Párizs azonban szigorú feltételekhez köti az enyhítést: kizárólag francia és uniós állampolgárok, valamint a légi személyzet és diplomaták közlekedhetnek e térség és Franciaország között.

Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően bejelentette, hogy a dél-afrikai országokból beutazókat a repülőtéren letesztelik, pozitív eredmény esetén tíz, negatív eredmény esetén pedig hétnapos karanténra kötelezik őket. A kötelezettség megszegése 1000-1500 eurós pénzbírságot von maga után.

A kormány a tíz ország számára újfajta, skarlát színű kategóriát hoz létre a kockázatosnak besorolt országok sorában. Ezekbe az államokba nem engedélyeznek sem hivatalos célú, sem turisztikai jellegű látogatást, ahogyan a családlátogatást és a tanulmányutakat is átmenetileg felfüggesztették.   A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy az Európai Unió területén kívülről érkezőknek ezentúl 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk a Franciaországba történő belépéskor, még akkor is, ha be vannak oltva a koronavírus ellen. Az uniós országból érkezőknek továbbra is az európai védettségi igazolást kell bemutatniuk, a be nem oltottak negatív tesztje nem lehet 24 óránál régebbi.

Franciaországban a kutatások alapján még nem bizonyított a koronavírus omikron nevű változatának megjelenése, de a kormányszóvivő szerint már 13 gyanús esetet vizsgálnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. A párizsi Orly reptér hármas terminálja. Fotó: Sandrine Marty / Hans Lucas)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.