Személyesen látogat Kínába az ENSZ emberi jogi biztosa

Michelle Bachelet az ujgurokkal való bánásmódra kíváncsi.

2022. március 8., 15:21

Szerző:

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden közölte: májusban Kínába látogat, és útja során felkeresi Hszincsiang tartományt, ahol a pekingi hatóságok a vádak szerint súlyos emberi jogi kihágásokat követnek el az ott élő, muszlim vallású ujgurokkal szemben.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt Bachelet elmondta: utazását áprilisban készíti elő egy csapat, amely ugyancsak ellátogat a térségbe, miután Kína beleegyezett, hogy fogadja a főbiztosság képviselőit.

Az útról 2018 szeptembere óta egyeztetnek a felek. Peking januárban jelezte, hogy a téli olimpiai játékok befejeződése után engedélyezi Bachelet látogatását Hszincsiangban.

A keretfeltételek szerint az ENSZ tisztségviselői útjuk során zavartalanul és szabadon beszélhetnek bárkivel, akár civil szervezetek képviselőivel is – tájékoztatott Bachelet.

A főbiztos jelezte: aggódik azok sorsa miatt, akik nyíltan bírálják a kínai hatóságokat és az emberi jogi helyzetet az országban. Hozzátette: többeket elítéltek vagy házi őrizetbe helyeztek véleményük miatt. Egyúttal felszólította Pekinget, hogy tartsa tiszteletben és védje a véleménynyilvánítását szabadságát.

Csen Hszü, Kína ENSZ-hez akkreditált nagykövete üdvözölte Bachelet látogatását, és biztosított róla, hogy Peking a főbiztossággal együttműködve készíti elő a tisztségviselő útját. Az Emberi Jogi Tanács előtt Hszu aláhúzta: Kína jogállam, és védi a szólásszabadságot. Ugyanakkor leszögezte: a szabadságjogok senki számára sem jelenthetnek kibúvót a törvények alól.

Jogvédők szerint Hszincsiang-Ujgur tartományt – amelynek lakossága többségében muszlim vallású – a kínai hatóságok a szeparatista és iszlamista fenyegetésre hivatkozva évek óta intenzív megfigyelés alatt tartják. A Nyugat különféle dokumentumokra, valamint áldozatok és szemtanúk beszámolóira hivatkozva azzal vádolja Pekinget, hogy internáló táborokba küldött legalább egymillió ember, többségében ujgur etnikumú embert. Nyugati értesülések szerint a kínai hatóságok több esetben sterilizálásra, abortuszra és munkára kényszerítették a helyieket. Kína cáfolja ezeket a vádakat. Peking a táborokat szakképző központokként mutatja be, amelyek célja, hogy távol tartsák az embereket a vallási szélsőségektől.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága a hszincsiangi helyzetről jelentést készít, amelyet hamarosan közzétehetnek. Bachelet egyúttal jelezte: aggasztja, hogy az orosz hatóságok a polgári és politikai jogokat korlátozó és a békés viselkedést büntető törvényekkel lépnek fel azokkal a tüntetőkkel szemben, akik bírálják Moszkva ukrajnai háborúját. A háborúellenes megmozdulásokban eddig mintegy 12 700 embert vettek jogtalanul őrizetbe – jegyezte meg a főbiztos.

A tisztségviselő szerint Oroszországban a szélsőségesség és a gyűlöletkeltés „homályos és túlságosan tág meghatározásai” olyan jogi értelmezéseket eredményeztek, amelyek nincsenek összhangban Moszkva emberi jogi kötelezettségeivel.

Bachelet emellett felszólította az ukrajnai konfliktusban szembenálló feleket: tegyék lehetővé a harci területeken rekedt civilek biztonságos távozását. A főbiztos arra kért mindenkit: fejezzék be mielőbb az ellenségeskedést.

(Kiemelt kép: Fabrice Coffrini / AFP)