A magyar kormány pénzéből épült óvodát adtak át Székelyföldön

A székelyföldi Csíkszentdomokoson 80 gyerek járhat magyar óvodába, a kormány 281,5 millió forintos támogatás nyújtott a megépítéséhez.

2022. augusztus 26., 20:01

Szerző:

A székelyföldi Csíkszentdomokoson péntek délután felavatták a magyar állam támogatásával épült, a mesehősről elnevezett Kippkopp óvodát.

A Csíkszetdomokosi Római Katolikus Plébánia tulajdonát képező 2500 négyzetméteres telken megépült 748 négyzetméter hasznos alapterületű új intézmény négy óvodás csoportnak, azaz közel 80 gyereknek tud magas színvonalú ellátást biztosítani.

A beruházás összértéke 281,5 millió forint. Az intézmény fenntartását a tervek szerint az önkormányzat fogja biztosítani.

Az avatóünnepségen Kelemen Hunor, a román kormány miniszterelnök-helyettese elmondta: olyan óvodát adnak át, amelyet már egy ideje birtokba vettek a gyermekek. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy falun is olyan körülményeket tudjanak biztosítani a gyermekek oktatására, mint a városokban. Az erdélyi magyarság szerencséjének tartotta, hogy az oktatási intézmények fejlesztésére a román és a magyar kormánytól is forrásokat tud szerezni.

Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára beszédében a község nagy szülöttét, Márton Áron erdélyi római katolikus püspököt idézte, aki szerint a nép is olyan, mint a gyermek: a tettekből ért. Hozzátette: 2010 óta a magyar kormány is a tettekre építi nemzetpolitikáját.

Gyermeknevelési alapelvként említette, hogy a gyermek minden szükségesből a legjobbat kapja. Úgy vélte, ha a jövő nemzedéke a kultúra, az értékrend és a hit hármasából minőségit kap, akkor minden máshoz magától is meg fogja találni a helyes utat.

A Csíkszentdomokosi Kippkopp óvodát Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek áldotta meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Hargita Megyei Kulturális Központ, Facebook)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.