Százezrek indulhatnak útnak Jemenből

Az ENSZ szerint menekülthullámot indíthat el a húszi lázadók offenzívája.

2021. február 16., 17:58

Szerző:

Több százezer ember kényszerülhet elmenekülni otthonából a jemeni kormányerők kezén lévő Márib tartományban a síita húszi lázadók offenzívája miatt – figyelmeztetett kedden az ENSZ. A világszervezet tisztségviselői szerint a harcok egyben tovább bonyolíthatják a konfliktus rendezését szolgáló diplomáciai erőfeszítéseket. A földgázban és olajban gazdag nyugat-jemeni tartományban találtak korábban menedékre az ország más térségeiben dúló harcok elől menekülők, ami a lakosságszám gyors növekedéséhez vezetett.

A frontvonal jelenleg mintegy 30 kilométerre húzódik Márib város nyugati határától – közölte egy jemeni tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel. „A város megtámadása kétmillió civilt tenne ki veszélynek, s százezreket sarkallhat menekvésre elképzelhetetlen humanitárius következményekkel" – jelentette ki Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője.

A lázadók a Márib elleni offenzívával párhuzamosan fokozták a Szaúd-Arábia elleni dróntámadásokat. Nadzsib asz-Szaádi jemeni tájékoztatási miniszter szerint az utóbbi napokban támadás ért négy menekülttábort is a város keleti határában. Mint mondta, két létesítményt evakuálni kellett.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az utóbbi egy évben 106 449 ember menekült el a máribi frontvonalak mentén különböző fokú intenzitással folytatott harcok elől. A szervezet figyelmeztetett, hogy további 385 ezer ember kényszerülhet menekülni, amennyiben jelentősen megváltozik a frontvonal. Az IOM szerint 125 menekülttábor van Márib térségében.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Utóbbiakat 2015 óta támogatja a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a mintegy 28 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítésében.

(Kiemelt kép: EPA | Yahya Arhab)