Százezernél is többen hunytak el Covid-fertőzésben

Ha tovább emelkednek a számok, drámai helyzet alakulhat ki Németországban.

2021. november 25., 11:29

Szerző:

A német járványügyi hivatal közölte, hogy az elmúlt 24 órában 351 további halálesetet regisztráltak a koronavírussal összefüggésben, így az összes haláleset száma elérte a 100 119-et – írja az AP.

Európában Németország az ötödik ország, amely átlépte ezt a határt Oroszország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország után.

A Robert Koch Intézet adatai szerint Németországban rekordot döntöttek a napi megerősített esetek számok. Az elmúlt 24 órát alatt 75 961 esetet regisztráltak. A járvány kezdete óta Németországban több mint 5,57 millió megerősített COVID-19-es esetet regisztráltak. Bár a napi fertőzések számok magasabbak, mint a legutóbbi téli hullám idején, jelenleg naponta kevesebb haláleset jut egy regisztrált esetre. A szakértők szerint ez a védőoltásoknak köszönhető, amelyek szerintük csökkentik a súlyos megbetegedések valószínűségét. A kórházak mégis arra figyelmeztettek, hogy az intenzív ágyak fogytán vannak, és már csaknem 4000 ágyat foglaltak el a COVID-19-es betegek. Néhány kórház az ország déli és keleti részén már megkezdte a betegek más régiókba történő átszállítását.

„Az új esetek számának erőteljes csökkentésére van szükség máskülönben olyan drámai helyzet alakul ki karácsony és újév között, amilyet még nem láttunk”

– mondta el a apa német lapnak Roland Engehausen, a bajor kórházak vezérigazgatója.

A kormány sürgette, hogy azok, akiket több mint hat hónapja oltottak be, kapjanak emlékeztető oltást, és azok, akik még egyáltalán nem kaptak oltást, kapják meg az első oltást. A hatóságok szerint Németország 83 millió lakosának 68,1%-a van teljesen beoltva, ami messze elmarad a kormány által megcélzott 75%-os minimumtól.

 

(Kiemelt kép: Koronavírussal fertőzött betegeket látnak el a lipcsei Egyetemi Kórház intenzív osztályán 2021. november 8-án. Németországban a koronavírus-járvány negyedik hullámában egy héten belül háromszor dőlt meg az újonnan regisztrált fertőződések napi számának rekordja, és a legfontosabb járványügyi mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra jutó száma. Fotó: MTI/AP/DPA/Waltraud Grubitzsch)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.