Szakad a hó Brazíliában, évtizedek óta nem volt ilyen

Hógolyóznak és hóembert építenek a brazilok.

2021. július 30., 17:41

Szerző:

Sűrű havazással érkezett csütörtökön sarkvidéki eredetű heves hidegfront Brazília déli részére, ahol ritkán tapasztalhat ilyesmit a lakosság. A térségben több mint negyven városból jelentettek havazást vagy ónos esőt késő este – közölte a Climatempo brazil meteorológiai szolgálat tájékoztatása alapján az MTI.

A helyi televízió felvételein a brazilok hóembert építettek és hógolyócsatát vívtak Rio Grande do Sul államban. A Santa Catarina államban lévő Sao Joaquimban a fák ágai is eljegesedtek. „62 éves vagyok, de még sosem láttam havat” – mesélte egy teherautósofőr a Rio Grande do Sul állambeli Cambara do Sul településen egy brazil tévécsatornának.

Brazíliában szokatlan a havazás a déli féltekén lévő régiókban. Az utolsó nagy hóvihart 1957-ben jegyezték fel, amikor 1,3 méter magas hó esett Santa Catarina állam egy városában. A hőmérséklet várhatóan tovább csökken, és még több hó fog esni. A brazil kormány meteorológiai intézete szerint az alacsony hőmérséklet augusztus elejéig kitart.

(Kiemelt kép: Hóval játszadozó férfi a Brazília déli részén fekvő Sao Joaquim városon átvonuló hóvihart követően 2021. július 28-án. Fotó: Mycchel Legnaghi / MTI / AP)