Svéd tévéelnök: a magyar kormány tudatlan

Kifejtette a véleményét a svéd köztévé vezetője arról, hogy a magyar kormányt elítélő, gyermekeknek szóló oktatófilmet vetített le nemrég.

2023. szeptember 19., 19:27

Szerző:

Tudatlannak minősített a svéd köztelevízió vezetője bárkit, aki azt gondolja, hogy a magyar kormányról szóló, általuk 2019-ben készített és nemrég ismét bemutatott oktatófilm elkészülését svéd politikusok befolyásolták. Az UR csatorna igazgatója, Kalle Sandhammar a londoni Financial Timesnak azt nyilatkozta, a filmet még 2019-ben készítették, és 2023. szeptemberében újra levetítették.

A filmet, amely a magyar kormányt az LMTQ- és a nyelvi kisebbségi közösségek diszkriminációjával és elnyomásával is vádolta, valamint megszólaltatta Gulyás Márton magyar médiaszemélyiséget is, a magyar kormány újabb indoknak hozta fel, hogy ne támogassa Svédország NATO-csatlakozásának magyar országgyűlésben történő ratifikációját.

Az ügyben Tobias Billström svéd külügyminiszternek Szijjártó Péter elég nyílt kritikát tartalmazó, tiltakozó levelet is elküldött, a stockholmi külügyminisztérium azonban hivatalosan nem reagált a magyar kormány felháborodására.

A vitába a napokban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is beleszólt, emlékeztetve a kormányt: a Magyar Honvédség összes, működő vadászrepülőgépe svéd gyártású és fenntartása, és javítása is a svéd haderő feladata.

(Kiemelt kép: Képkocka az UR svéd közszolgálati televízió Magyarországról szóló, gyermek-oktatófilmjéből)

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.