Svéd tévéelnök: a magyar kormány tudatlan

Kifejtette a véleményét a svéd köztévé vezetője arról, hogy a magyar kormányt elítélő, gyermekeknek szóló oktatófilmet vetített le nemrég.

2023. szeptember 19., 19:27

Szerző:

Tudatlannak minősített a svéd köztelevízió vezetője bárkit, aki azt gondolja, hogy a magyar kormányról szóló, általuk 2019-ben készített és nemrég ismét bemutatott oktatófilm elkészülését svéd politikusok befolyásolták. Az UR csatorna igazgatója, Kalle Sandhammar a londoni Financial Timesnak azt nyilatkozta, a filmet még 2019-ben készítették, és 2023. szeptemberében újra levetítették.

A filmet, amely a magyar kormányt az LMTQ- és a nyelvi kisebbségi közösségek diszkriminációjával és elnyomásával is vádolta, valamint megszólaltatta Gulyás Márton magyar médiaszemélyiséget is, a magyar kormány újabb indoknak hozta fel, hogy ne támogassa Svédország NATO-csatlakozásának magyar országgyűlésben történő ratifikációját.

Az ügyben Tobias Billström svéd külügyminiszternek Szijjártó Péter elég nyílt kritikát tartalmazó, tiltakozó levelet is elküldött, a stockholmi külügyminisztérium azonban hivatalosan nem reagált a magyar kormány felháborodására.

A vitába a napokban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is beleszólt, emlékeztetve a kormányt: a Magyar Honvédség összes, működő vadászrepülőgépe svéd gyártású és fenntartása, és javítása is a svéd haderő feladata.

(Kiemelt kép: Képkocka az UR svéd közszolgálati televízió Magyarországról szóló, gyermek-oktatófilmjéből)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.