Úgy tűnik, Orbán Viktorék sehogyan sem támogatják Svédország NATO-csatlakozását

A Szabad Európa arról ír, a magyar kormány remélte, hogy az üggyel megszerezheti az EU-s pénzeket, ám ez a startégia nem jött be, így most ők is megmakacsolták magukat.

2023. szeptember 18., 16:17

Szerző:

Eloszlani látszik a remény, hogy Magyarország egyhamar hivatalosan is hozzájárul Svédország NATO-csatlakozásához. A Szabad Európa forrásai szerint a magyar kormányzati források továbbra is arra várnak, hogy a svéd jobbközép kormányfő, Ulf Kristersson, vagy legalább külügyminisztere Budapestre látogasson és tárgyaljon a magyar kormány tagjaival. Erre a látogatásra azonban semmilyen jel nem mutat.

„Mielőbb beszélgetni akarunk a NATO-csatlakozás megszavazása előtt” – nyilatkozta az újságnak egy neve elhallgatását kérő kormányember, aki hozzátette, korábban december 7-ére, 2023 utolsó parlamenti ülésnapjára ígérték a tagság ratifikálását, de az EU-s pénzek ügyében kedvezőtlen brüsszeli döntések után végül Orbán Viktor azt mondta, a szavazásra csak 2024. januárjában kerül sor.

Mindez annak ellenére alakult így, hogy korábban Hende Csaba volt honvédelmi miniszter és az Országgyűlés alelnöke vezetésével 2023 márciusában „jogállamiságot vizsgáló delegáció” utazott Stockholmba tájékozódni. A delegációban részt vevő Németh Zsolt ez után az út után is reménykedett még a kedvező rendezésben. Recep Tayyip Erdoğan török elnök már 2023 folyamán megegyezett a svédekkel, de a magyar hozzáállásra jellemző, hogy most még egy svédországi tankönyvet is gyorsan találtak, ami még 2019-ben súlyos állításokat fogalmaz meg a magyarországi kisebbségek szabadságjogait illetően. Most erre reagálva Kövér László házelnök már arról beszélt, nem is biztos, hogy a svéd NATO-csatlakozást egyáltalán meg kell szavaznia Magyarországnak, Szijjártó Péter pedig kifejezetten felháborodott levelet írt a műsor 2023-as megismétlése után a svéd külügyminiszternek.

A Szabad Európa összegzően úgy véli, az új stratégia addig emelni a nyomást a svéd kormányon, amíg a NATO-csatlakozás ratifikálásáért cserébe Magyarország érdemi engedményeket nyer nem csupán bilaterális, hanem EU-s szinten is a svéd kormánytól.

(Kiemelt kép: Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke (k) a sajtó képviselőinek nyilatkozik az Andreas Norlénnal, a svéd parlament elnökével folytatott tárgyalások helyszínéről távozóban Stockholmban 2023. március 7-én. A Hende Csaba vezette parlamenti delegáció Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja előtt látogatott az északi országba. Jobbról Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Caisa Rasmussen)