Svédország egymillió adag AstraZeneca-vakcinát ad a COVAX-nak

Most nincs szüksége a skandináv államnak az AstraZeneca oltóanyagra, ezért a fejlődő országoknak ajándékozza a készletét.

2021. május 3., 16:07

Szerző:

A COVAX programot az Egészségügyi Világszervezet, a WHO hozta létre a védőoltások méltányos elosztása érdekében, a fejlődő országok között. Per Olsson Fridh svéd fejlesztési miniszter azt mondta, hogy Svédországban már nincsen szükség az AstraZeneca oltóanyagra, mivel a skandináv államban kizárólag a 65 évesnél idősebbek kapják ezt a készítményt.

Jelenleg egymillió AstraZeneca vakcina halmozódott fel Svédországban, amelyet inkább elajándékoznak a rászorulóknak, mintsem rajtuk maradjon. „Ezeket a dózisokat nem fogjuk felhasználni, ezért fontos, hogy ne maradjunk ülve rajtuk, miközben a világnak szüksége van a vakcinákra” – mondta a svéd tárcavezető.

Dánia, amely teljesen leállította az AstraZeneca vakcina felhasználását, még nem döntött készleteinek sorsáról, bár több ország jelentkezett, hogy szívesen átvenné azokat. A dán egészségügyi miniszter jelenleg azt szervezi, hogy az oltóanyagot más gyártó vakcináira cserélje.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.