A Gazprom bejelentette, hogy nincs szivárgás, a Svéd parti őrség pedig szólt, hogy van

A Gazprom közleményében hozzátette, hogy még dolgoznak az Északi Áramlat 2 B vonalán, de nem tudni, hogy ez okozta-e a szivárgás mértékének megemelkedését.

2022. október 3., 16:25

Szerző:

A Svéd Parti Őrség jelentése szerint az Északi Áramlat 2 gázvezetéken található egyik sérülésből történő szivárgás nem állt el, hanem még intenzívebben szivárog a gáz. Ugyanakkor a Parti Őrség hétfő reggel elrepült az Északi Áramlat 1 felett, és megállapították, hogy a szivárgás a vízfelszínen már nem látszik, ennél fogva megállapítható, hogy az ottani szivárgás teljesen megszűnt.

Az Északi Áramlat 2 esetében azonban azt vették észre, hogy a víz felszínén szétterülő szivárgás átmérője nagyjából 30 méter átmérőjű lett, ez az érték pedig egy kicsivel nagyobb mint a vasárnap megfigyelt érték. 

A Svéd Parti Őrség bejelentése azután érkezett be a CNN-hez, hogy az orosz tulajdonban lévő Gazprom energiavállalat elmondta, hogy minden szivárgás leállt mind a két gázvezetéken, ugyanakkor hozzátették, hogy az Északi Áramlat 2 B vonalán még dolgoznak a nyomás csökkentésén.

Még nem tisztázott, hogy ez okozhatta-e a szivárgás mértékének megnövekedését a gázvezetéken.

(Kiemelt képünk: A dán védelmi parancsnokság 2022. szeptember 27-én gázszivárgást mutatott be az Északi Áramlat 2 gázvezetéknél. Fotó: HANDOUT / DANISH DEFENCE / AFP)

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.