Súlyos élelmiszerhiány az Egyesült Királyságban, vizet sem lehetett kapni

A Brexit óta hatalmas munkaerőhiány sújtja a szigetországot.

2021. szeptember 14., 14:05

Szerző:

A legnagyobb brit élelmiszeripari szakmai szervezet vezetője szerint most már olyan méreteket ölt a munkaerőhiány a szektorban, hogy javulás kilátása nélkül állandósulhatnak az egyre érzékelhetőbb hiányok a brit élelmiszer-kiskereskedelemben. Ian Wright, a brit Élelmiszer- és Italszövetség (Food and Drink Federation, FDF) vezérigazgatója az Institute for Government (IfG) nevű, a kormányzati tevékenység elemzésére szakosodott független londoni gazdasági tanácsadó és kutatóműhely pénteki szakmai rendezvényén elmondta:

„Az iparágból hozzávetőleg 500 ezer dolgozó hiányzik, és emiatt már nem működőképes a folyamatos ellátást lehetővé tevő, mindig éppen érkező szállítási modell”  

Wright elmondta: ez nem jelenti azt, hogy „nem lesz mit enni”, de a múlt héten például egész Kelet-Angliában nem lehetett palackozott ásványvizet kapni, mivel az üzleteknek egyszerűen nem volt elégséges szállítási kapacitásuk ahhoz, hogy „ásványvizet és minden mást is” egyszerre eljuttathassanak a boltokba – írja az MTI.

Az elmúlt napokban több gyorsétteremlánc, köztük a McDonald's jelezte, hogy kénytelen szűkíteni kínálatát, az Egyesült Királyságban rendkívül népszerű étteremhálózat, a Nando's pedig negyven étterem átmeneti bezárásáról döntött, mivel nem tudta megoldani a teljes hálózat folyamatos ellátását. Az intézkedés a Nando's brit éttermeinek tíz százalékát érinti. Az egyre súlyosbodó ellátási helyzetre mások mellett az áruszállítási ágazat is folyamatosan figyelmezteti a kormányt. A fuvarozói szakma érdekképviseleti szervezeteinek számításai szerint a brit áruszállítási szektorból legalább 100 ezer kamionsofőr hiányzik, és ez egyre érezhetőbb áruhiányt okoz kiskereskedelmi szinten is, mindenekelőtt az élelmiszerellátásban.

(Kiemelt kép: London, 2020. december 29. A parlament londoni épülete 2020. december 29-én. Másnapra összehívták a képviselőket, hogy szavazzanak az Európai Unióból való kilépésről. Fotó: Andy Rain / MTI/EPA)