Nincs hír Suhajda Szilárdról, négy másik hegymászót is keresnek

Telnek az órák, de a magyar hegymászó állapotáról továbbra sem érkezett megerősített információ.

2023. május 26., 11:46

Szerző:

Tudjuk hol van Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat – olvasható a több mint fél nappal ezelőtt írt bejegyzés Suhajda Szilárd facebook oldalán, de friss információ azóta sem jelent meg az eltűnt hegymászóról.

A magyar sportolón kívül négy másikat is keresnek a Mount Everesten, miközben az idei szezon halálos áldozatainak száma már elérte az egy tucatot – írta az Index, a The Himalayan Times nevű lapra hivatkozva. A nepáli újság azzal indítta a témában írt cikket, hogy meghalt egy kanadai hegymászó (magyar idő szerint) péntek hajnalban a négyes tábor fölött, csúcstámadás közben.

A The Himalayan Times beszámolójában kiemelte, hogy öt hegymászót – két nepáli serpát és három külföldi mászót, köztük Suhajda Szilárdot – még keresnek.

Az Explorersweb szakportál cikkében azt fejtegeti, ha valóban látták Suhajda Szilárdot – aki vélhetően súlyos állapotban lehet –, akkor adódik a kérdés, hogy miért nem próbáltak meg segíteni neki. Mint írták, Szilárdot a Seven Summit Treks szerelte fel, de csak az alaptábor logisztikai ellátására bízta meg őket. A hegyen önellátó volt, a saját sátrát, felszerelését és készleteit vitte. 

Május 25-én jött a hír, miszerint Suhajda Szilárd 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van, ruházata alapján egyértelműen ő az. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy megpróbálnak helikopterrel olyan magasságba repülni, hogy látható legyen a magyar mászó, miközben három serpa elindul a felkutatására. Továbbra is keresik.

(Kiemelt kép: Suhajda Szilárd hólepte sátra, forrás. Facebook/Suhajda Szilárd)