Klein Dávid is megszólalt a magyar hegymászó eltűnése kapcsán

Az ismert hegymászó a közösségi oldalán üzent a Mount Everest csúcsát tiszta mászással megcélzó Suhajda Szilárdnak, akiért egyre többen aggódnak, miután szerda délelőtt óta nem adott hírt magáról.

 

2023. május 25., 11:58

Szerző:

Suhajda Szilárd a 8848 méteres Mount Everest megmászásának mesterséges oxigén és teherhordók nélkül vágott neki vasárnap. A kísérlet egyedülálló, mivel magyar hegymászónak még nem sikerült tiszta mászással elérnie a csúcsot, ami világviszonylatban is ritkaságnak számít.

Május 24-én, szerda délelőtt Suhajda Szilárd Facebook-oldalán közölték, hogy a hegymászó bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Akkor arról számolt be, hogy három-négy órányira lehet a csúcstól.

Ezt követően már nem érkezett tőle semmilyen információ - emlékeztet az Index.

Csütörtök délelőtt Klein Dávid azzal üzent közösségi oldalán a hegymászótársnak: „biztonságos ereszkedést, kitartást kívánok Suhajda Szilárdnak az Everest déli oldalán. Szeretném, ha hamarosan újból olyan képet posztolna, amin havat gyűjtöget a reggeli teához.”  

A hozzászólásokra válaszolva elmondta, hogy „a rögzített kötél rendszerint folyamatos a Déli-nyereg és a csúcs között. A Déli-nyereg neve viszont csalóka: a hatalmas platón éjszaka, fáradtan nem feltétlenül találja meg a mászó a sátrát. A becslésekhez jó támpont, ha ismerjük a mászó emelkedési/süllyedési sebességét”.

Hozzátette: Suhajda Szilárd indulási adatai ismeretesek, amelyek közül a GPS-adatokat fenntartásokkal kell kezelni. „A felfelé mozgás során – palack nélkül – elfogadható lehet a 30-60 m/h emelkedés is, lefelé azonban akár háromszor-négyszer ilyen gyors is lehet a mászó, persze sok múlik az aktuális állapotán.”

Klein szerint a mozgási irány nem állapítható meg biztosan, csak találgatásra van mód. Azt is elmondta, hogy tudomása szerint Suhajda Szilárd rendszerint 2 liter folyadékkal mozog, ami himalájai léptékkel számítva rendes adag, de a sportszakirodalmat nézve többre lenne szüksége. Hozzátette: egy mászó általánosságban visz magával dex injekciót és energiazselét is.

„A lényeg: nem tudjuk, nem tudhatom, mi történik odafenn. Annyi biztos, hogy Szilárdra egy nagyon hosszú mászónap után kimerítő ereszkedés várt és vár. Nem tudhatjuk, az utolsó ismert jelét felfelé vagy lefelé küldte. Dönthetett úgy, hogy folyamatosan ereszkedik, de dönthetett a bivak mellett is. Elérhette a Déli-nyerget, ahol meghúzhatta magát a saját sátrában vagy egy másik sátorban. Arra, hogy a nyomkövető nem ad jelet, vagy megbízhatatlan jelet ad, számtalan személyes példát tudok citálni” – vázolta saját tapasztalatai alapján Klein Dávid a lehetséges alternatívákat Suhajda Szilárd jelenlegi helyzetével kapcsolatban.

A felesége továbbra is bizakodó

„Nem mondom, hogy nem sírtam el magam, de itt vannak velem a barátaim és támogatnak“ –  ezt már a Hír Tv Napindító+ műsorában mondta el Legindi Tímea csütörtökön nem sokkal délelőtt 10 óra előtt. Suhajda Szilárd felesége hozzátette: szerinte a férje feljutott a Mount Everest csúcsára és éppen lefelé ereszkedik. Jelezték a helyszínről, hogy láttak a 4-es tábor fölött egy emberi alakot, aki egyedül volt, ennek a megerősítését várjuk - nyilatkozta Legindi Tímea, aki rendkívül bizakodó, a férje ugyanis azon kevesek közé tartozik, akik egyedül vágnak neki az embert próbáló túrának. 

(Kiemelt kép: évekkel ezelőtt készült fotó Suhajda Szilárdról. Forrás: Klein Dávid Facebook-oldal)