Sokkoló drónokkal akarnák megállítani az iskolai lövöldözéseket

A Taser sokkoló pisztoly mögött álló Axon cég a fegyverét drónokba építené, amellyel meg lehetne állítani az iskolai lövöldözőket – végülis ezt állítja a cég vezérigazgatója.

2022. június 4., 11:44

Szerző:

Rick Smith, az Axon vezérigazgatója elmondta, hogy évek óta foglalkozik egy ilyen rendszerrel, és mostanra elfogyott a türelme a terméketlen nemzeti fegyvervitával kapcsolatban, ezért belekezdtek egy sokkoló drón fejlesztésébe – írta az NBC.

De a cég etikai tanácsadó testülete szerint az Axon döntése mélységesen sajnálatos. Az etikai tanács közölte, hogy a sokkolóval felszerelt drón ötletét több mint egy évvel ezelőtt terjesztették a testület elé, és hosszas tanácskozás után a testület többsége a múlt hónapban az Axon ellen szavazott. 

A testület tanácsadói jellegű, és az Axon vezetősége nem köteles követni az útmutatásait. Tagjai között vannak adatvédelmi aktivisták, volt rendőrfőnökök, polgárjogi aktivisták és informatikusok. Emiatt viszont az Axon elkezdheti gyártani/fejleszteni a drónokat.

Danielle Citron, a Virginiai Egyetem jogászprofesszora, az etikai tanács egyik tagja szerint lehetséges, hogy a tanács néhány tagja lemond Smith döntése miatt. Barry Friedman, a New York-i Egyetem jogászprofesszora, aki szintén az etikai bizottság egyik tagja szerint ez egy őrült ötlet, ugyanis ha nincs minden tanteremben egy ilyen drón, akkor értelmetlen, ugyanis a drónok nem tudnak az ajtókon átrepülni.

(Kiemelt kép forrása: Instagram)