Öt hónap után először mutatkozott a nyilvánosság előtt az angol királynő

II. Erzsébet a betegsége miatt vonult el a nyilvánosság elől.

2022. március 29., 16:00

Szerző:

Erzsébet brit királynő öt hónap után először jelent meg a nyilvánosság előtt. Kedden a királyi család és más méltóságok mellett a királynő is részt vett a tavaly elhunyt férje, Fülöp herceg tiszteletére rendezett megemlékezésen – írta meg a CNN.

Fülöp, Edinburgh hercege, aki több mint hét évtizeden át volt felesége oldalán, áprilisban hunyt el windsori kastélyukban, két hónappal 100. születésnapja előtt.

Akkor a szigorú koronavírus szabályok miatt csak 30 gyászoló vehetett részt a gyászszertartásán.

A keddi hálaadó istentisztelet a londoni Westminster-apátságban már kifejezetten nagy társadalmi esemény volt, a királynő csatlakozott örököséhez, Károly herceghez, fiához, Vilmoshoz és feleségéhez, Catherine-hez valamint a királyi család más tagjaihoz, köztük gyermekeikhez.

A gyülekezetben részt vettek külföldi királyok és királynők, a néhai herceg barátai, politikusok, köztük Boris Johnson miniszterelnök, katonai személyiségek, valamint az általa támogatott jótékonysági és egyéb szervezetek több mint 500 képviselője. A Buckingham-palota közölte, hogy a 95 éves királynő aktívan részt vett a megemlékezés tervezésében.

Maga a II. Erzsébet uralkodó is kénytelen volt visszavenni a kötelezettségeiből, amióta tavaly októberben egy éjszakát kórházban töltött egy nem részletezett betegség miatt, és pihenést javasoltak neki, és aggodalmak merültek fel az egészségével kapcsolatban, miután azóta számos tervezett fellépését lemondta. A királynő a betegsége óta első nyilvános szereplésére az apátság oldalbejáratán keresztül érkezett, sétapálca segítségével.

András sem mutatkozott jó ideje a publikum előtt. Erzsébet második fia azóta nem mutatkozott, hogy szexbotrányba keveredett, és pénzzel kompenzálta, hogy évtizedekkel korábban szexuálisan bántalmazott egy tinédzser lányt.

(Kiemelt kép:  II. Erzsébet brit királynő (l) és András brit herceg, York hercege érkezik Fülöp brit herceg, Edinburgh hercege hálaadó istentiszteletére a Westminster apátságba London központjában 2022. március 29-én. Fotó: RICHARD POHLE / POOL / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.