Schmit: Az uniós minimálbér válasz a válságra

Az uniós minimálbérről szóló irányelv elfogadása kulcsfontosságú a szociális jogok megerősítéséhez, valamint fontos üzenetet hordoz mindazon többmillió munkavállaló számra, akik keményen dolgoznak, de keveset keresnek – jelentette ki Nicolas Schmit, foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztos Strasbourgban kedden.

2022. szeptember 13., 16:11

Szerző:

Schmit az Európai Parlament plenáris ülésének az uniós minimálbérről tartott vitája során időszerűnek nevezte az irányelv bevezetését, ugyanis most mindenkinek gazdasági és szociális problémákkal kell megküzdenie, mondta. 

Emlékeztetett, hogy Oroszország ukrajnai háborúja az energiaárak emelkedéséhez, a vásárlóerő csökkenéséhez és jelentős inflációhoz vezetett, nagy problémákat okozva nem csak a háztartások számára, de a demokrácia szempontjából is. Foglalkozni kell a szegénységgel, ezért megfelelő minimálbért, megfelelő munka és életkörülményeket kell biztosítani mindenki számára – húzta alá az uniós biztos.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Verdi szakszervezet tagjai figyelmeztető sztrájkot hirdető plakátokat függesztenek ki a hamburgi repülőtéren 2022. augusztus 22-én. Fotó: N: Bodo Marks/dpa Bodo Marks / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.