San Marinóban egyetlen beteg van, ezért bezárták a Covid-osztályt

Négyen vannak még lélegeztetőgépen, de a teszteredményük már negatív. Házi karanténban 31 ember van.

2021. május 7., 06:46

Szerző:

A 34 ezres köztársaságban az utóbbi napon egyetlen új beteget regisztráltak. További négyen vannak még lélegeztetőgépen, de a teszteredményük már negatívnak bizonyult. Házi karanténban 31 ember van.

A kedvező járványadatokat a márciustól indított oltási kampány sikerének tulajdonította Alessandra Bruschi a helyi egészségügyi hivatal (ISS) igazgatója. San Marinóban az orosz Szputnyik V vakcinát és az amerikai-német Pfizer-BioNTech oltóanyagot használják, amit Izraeltől vásároltak. A lakosság több mint 70 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával, több mint a fele pedig már a második adagot is megkapta.

Az ISS vezetője közölte, hogy a Covid-19-osztály bezárása után a kórházi kezelést igénylő, esetleges következő betegeket elszigetelik, de nem tartanak fenn nekik külön szárnyat San Marino kórházában. Olaszországban 22,3 millióan kaptak oltást szerda estig. A második dózisban részesültek száma elérte a 6,7 milliót. Az egészségügyi tárca bejelentése szerint május 10-től indul az ötvenesek tömeges oltása. A Pfizer és a Moderna első és második védőoltása közötti intervallumot 42 napra emelik.

Péntektől kezdődik az olasz szigetek lakosságának teljes oltása. Az első a 7000 lakosú Procida volt a Nápolyi-öbölben, majd Stromboli és Lampedusa 18 éven feletti lakóit oltják. Az idegenforgalomból élő szigetek azután indították el az oltási kampányt, hogy Spanyolország és Görögország szigetei szintén a helyiek beoltásával igyekeznek csalogatni a turistákat az így „Covid-19 mentes” térségekbe.

(Kiemelt kép: pixabay)