Mindent tagad a Salman Rushdie megszurkálásával gyanúsított férfi

Salman Rushdie íróra 1989 óta vadásznak az iszlamisták, augusztus 12-én támadtak rá egy New York állambeli pódiumbeszélgetésen, az író túlélte a támadást.

2022. augusztus 18., 21:34

Szerző:

Tagadta bűnösségét Hadi Matar, a Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai író ellen elkövetett késelés gyanúsítottja a csütörtöki meghallgatáson.

A 24 éves férfit gyilkossági kísérlettel és testi sértéssel vádolják. Ha az előbbi vádpontban bűnösnek találják, akkor maximum 25 év szabadságvesztésre ítélhetik. Az ügyben illetékes New York állambeli büntetőbíróság elutasította óvadék fejében történő szabadlábra helyezését, és vizsgálati őrizetéről döntött.

David Foley bíró egyben elrendelte, hogy Matar ne vehesse fel a kapcsolatot 75 éves áldozatával, és mindkettőjüknek megtiltotta, hogy a sajtónak nyilatkozzanak az ügyről.

A következő tárgyalási napot szeptember 22-re tűzték ki.

A bírósági intézkedés előzménye, hogy a libanoni származású, már az Egyesült Államokban született férfi interjút adott, amelyet a New York Post című amerikai lap szerdán közölt. Ebben az iszlám síita ágát követő Matar arról beszélt, hogy ugyan tiszteli Ruhollah Khomeini ajatollahot, Irán néhai legfőbb politikai és vallási vezetőjét, aki 1989-ben Rushdie ellen olyan vallási határozatot (fatvát) adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt, de nem a fatva ihlette tette elkövetésére. Azt mondta, olvasott részleteket Rushdie könyvéből és YouTube-videókat is nézett a szerzőről.

„Nem igazán kedvelem” - mondta Matar. „Megtámadta az iszlámot, a meggyőződésüket, és a hitrendszert” - tette hozzá.

Az iráni külügyminisztérium hétfőn tagadta Teherán érintettségét a szerző elleni támadásban.

Az indiai születésű, brit állampolgárságú Rushdie-t pénteken, egy New York-i pódiumbeszélgetésen érte több késszúrás. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, állapotát stabilizálták, ám ügynöke, Andrew Wylie azt mondta, egyik szemét vélhetően elveszíti.

(Kiemelt kép: Salman Rushdie. Fotó: The Times of India via AFP/ Piyal Bhattacharjee)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.

Az Oroszországból érkező beutazások megugrása miatt Finnország pénteken nulla órától lezárja határait az európai Schengen-övezetre érvényes vízummal rendelkező orosz állampolgárok előtt – jelentette be a helsinki kormány.