Megtámadták New Yorkban Salman Rushdie-t

Megtámadták pénteken New Yorkban egy nyilvános előadáson Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai írót. Az esetről az AP amerikai hírügynökség riportere számolt be, miután szemtanúja volt a támadásnak.

2022. augusztus 12., 18:30

Szerző:

Az információ szerint Salman Rushdie a New York nyugati részén található Chautauqua Intézet előtti színpadon tartott előadást, amikor egy férfi felment a színpadra és lesújtott rá. Az egyelőre nem világos, hogy megütötte, vagy megszúrta. Az író összeesett, a támadót elfogták.

Rushdie állapotáról egyelőre nem közöltek részleteket.

Salman Rushdie ellen 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt 1989-ben Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel, a könyvet pedig istenkáromlás miatt betiltották Iránban. Rushdie fejére vérdíjat tűztek ki, ami miatt éveken át bujkálnia kellett.

(Kiemelt kép: Salman Rushdie 2012. november 16-án, a francia Canal+ csatorna forgatásán, Párizsban. Fotó: Kenzo Teibouillard / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.