Rezsiutalvány helyett 560 milliárd forintnak megfelelő összeget osztott szét a nyugdíjasok között a román kormány

2019. szeptember 19., 12:43

Szerző:

Tartja ígéretét a kisebbségi kormányzásra kényszerült romániai Szociáldemokrata Párt (PSD), és szeptember elsejétől egységesen, 15 százalékkal emelte a nyugdíjakat. Az emelés szakemberek szerint körülbelül nyolcmilliárd lejes (1,7 milliárd eurós, vagyis 560 milliárd forintos) pluszterhet jelent a büdzsének, amire egyszerűen nincs pénz a kasszában. Pedig a grandiózus voksvásárlási ígéretnek az idei 15 százalék csak az első lépése, jövőre 40, 2021-ben 5 százalékos emelésre tettek ígéretet – írja a 24.hu.

A kormány a többletkiadást hitelből fedezi majd, ahogy eddig is tette. A szakemberek számításai szerint az idei, 1,7 milliárd eurós nyugdíjemeléssel a költségvetési hiány az év végén eléri a 4,1-4,5 százalékot, jóllehet a kormány vállalta, hogy tartja a 3 százalékot.

Augusztus 31-ig a román állam hitelfelvétele már 58,3 milliárd lejnél (körülbelül 12,15 milliárd euró) tartott, elérve a 2019 egészére betervezett 72 milliárd lej 80 százalékát.

Az elemzők az adósságállomány méretén túl aggasztónak tartják, hogy a kölcsön nem beruházásokat, fejlesztéseket szolgál, hanem jelentős hányada a korábbi hitelek, kamatok törlesztésére, valamint a közalkalmazotti bérekre, nyugdíjakra megy el, magyarán mókuskerékben forognak.

A teljességhez hozzátartozik, hogy a költségvetést nem csupán az öregségi nyugdíjak, hanem különféle címeken utalt nyugdíjpótlékok is terhelik. Például, aki 1990 után a legkisebb községben alpolgármester volt, az plusz járandóságként most megkapja a jelenleg tisztségben lévő alpolgármester fizetésének 60 százalékát. Ez pedig egy kisváros esetében is eléri a 400 ezer forintot. De hasonló plusz nyugdíj jár az egykori parlamenti képviselőknek, megyei tanácselnököknek, polgármestereknek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.