A román elnök posztumusz kitüntette a pár napja eltűnt Török Zsolt hegymászót

2019. augusztus 20., 13:15

Szerző:

Posztumusz a nemzeti érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki Klaus Iohannis államfő a múlt héten tragikus körülmények között elhunyt Török Zsolt aradi hegymászót.

A román elnöki hivatal közleménye szerint az államfő a kitüntetéssel Török Zsolt sportteljesítményét, a román sport fejlődéséhez tett hozzájárulását, valamint a szenvedélyét és elkötelezettségét ismeri el.

Török Zsoltot az aradi Ioan Slavici Színházban ravatalozták fel. Temetése kedden 14 órától lesz az aradi Felsőtemetőben.

Arad polgármesteri hivatala honlapján pedig azt közölte hétfőn, hogy parkot neveznek el a városban a hegymászóról.

Az önkormányzat azt is bejelentette, hogy gördeszkapályát, mászófalakat, kikapcsolódásra alkalmas részeket és szabadtéri könyvtárat alakítanak ki a jelenlegi gyermekparkban, amely Török Zsolt nevét veszi fel. 

– Török Zsolt Arad és Románia nagykövete volt a világban, korosztálya kiemelkedő egyénisége, aki példakép lehet a következő generációk számára is. Ezért határoztuk el, hogy életben tartjuk emlékét a következő években is

– idézte Calin Bibart megbízott polgármestert a közlemény. 

Török Zsolt 2018 októberében a román Védelmi Minisztérium kitüntetését vehette át, miután egy román expedíció vezetőjeként felvitte az Erdély és Románia egyesülése centenáriumi jelképével is ellátott román zászlót a Mount Everest szomszédságában álló 7161 méter magas Pumori-csúcsra.

Török Zsolt
Fotó: Facebook

Az egyik legsikeresebb romániai hegymászóként ismert Török Zsolt a múlt hét közepén indult el a Fogarasi-havasokba. Miután több napig nem adott életjelet magáról, családja értesítette a hatóságokat. Holttestét szombaton találták meg a 2535 méter magas Negoj (Negoiu)-csúcs alatt egy szakadékban. A hegyi mentők vezetője valószínűnek tartotta, hogy Török Zsolt a Negoj meredek oldalán a mélybe zuhant.

Török Zsolt vezette 2013-ban azt a romániai expedíciót is, amely feljutott a 8125 méter magas Nanga Parbat csúcsra. Máig ez a romániai alpinizmus egyik legnagyobb teljesítménye.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.