Rakétatámadást előrejelző rendszert tesztelt Oroszország

Fő feladata az Oroszország és szövetségesei felé tartó rakéták mielőbbi észlelése és követése.

2021. február 14., 17:54

Szerző:

Az előrejelző rendszert decemberben próbálták ki, mely sikeresnek bizonyult – nyilatkozta ki Szergej Bojev, a rendszer főkonstruktőre, a Vimpel részvénytársaság vezérigazgatója vasárnap a Zvezda katonai tévécsatornának.

Bojev szerint a rendszer működését egészében, az irányító központét pedig külön is kipróbálták. Közölte, hogy a Krímbe az orosz haderő egy Voronyezs típusú lokátorállomást tervez telepíteni a Fekete- és Földközi-tenger térségének megfigyelésére.

A Zvezda szerint a rendszer tavaly több mint 90 külföldi és orosz ballisztikus és űrrakéta indítását észlelte. A rakétatámadást előrejelző orosz rendszer jelenleg négy Tundra típusú műholdból és „a rakétaveszélyes irányt” megfigyelő Voronyezs típusú állomások hálózatából áll. 

 

(Fotó: MTI/EPA | Makszim Sipenkov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.