Megmérgezték Lukasenkát? Putyinnal tárgyalt, majd életveszélyes állapotban került kórházba a fehérorosz diktátor

Egy moszkvai kórházban ápolják Lukasenkát mérgezés gyanújával, ahová a Putyinnal folytatott tárgyalása után kerülhetett – állítják fehororosz ellenzékiek. 

2023. május 28., 15:50

Szerző:

Meg nem erősített információk szerint Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt válságos állapotban kellett a Moszkvai Központi Kórházba szállítani az után, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt négyszemközt. A híreszteltést egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg – írja az Index

Az eddig meg nem erősített információk szerint Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt azután kellett kórházba szállítani, hogy négyszemközt tárgyalt Vlagymimir Putyinnal.

A hírt Valerij Cepkalo belorusz ellenzéki politikus osztotta meg a Twitteren, aki Lukasenka kihívója volt a 2020-as elnökválasztáson, és később Oroszországba menekült előle.

Cepkalo szerint a belorusz elnök jelenleg folyamatos orvosi ellátás alatt áll, „vezető szakembereket mozgósítottak kritikus állapotának kezelése” érdekében, és többek közt „vértisztítást” végeztek rajta.

Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a belorusz „diktátor” megmentésére tett összehangolt orosz–belorusz erőfeszítések célja, hogy eloszlassák a Kreml állítólagos beavatkozásával kapcsolatos spekulációkat arról, hogy mérgezés történt. Végül azzal zárta bejegyzését: attól függetlenül, hogy Lukasenka most felépül-e vagy sem, az orvosok nem tudják kizárni azt, hogy később ismét rosszul lehet (a bejegyzésből nem derült ki, hogy pontosan mi okozhatja ezeket a rosszulléteket).

A Belarusian Hajun nevű belorusz oknyomozó oldal azt írta, hogy saját forrásból nem tudják megerősíteni a fenti híresztelés valóságtartalmát. Ők úgy tudják, hogy Lukasenka nincs Moszkvában, hanem már csütörtökön visszatért Minszkbe.

Mint arról korábban beszámoltunk, nem először röppent fel az a hír, hogy Lukasenka nincs jó egészségi állapotban, mivel május folyamán több olyan eseményt is kihagyott, melyet korábban nem. A fehérorosz államfő ekkor a nyilvánosság előtti megjelenésével igyekezett cáfolni a híreket. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA pool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Druzsinyin)

09:41

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.