Orosz elnökválasztás: több helyen felgyújtották a szavazóurnákat

A háromnapos elnökválasztás nem zajlik simán, már az első napon több embert őrizetbe vettek.

2024. március 15., 20:05

Szerző:

Három napon át, vasárnapig tart az elnökválasztás Oroszországban. Az eredmény nem kétséges, hiszen Putyinnak nincs valódi ellenfele, ennek ellenére az állami sajtó szerint péntek délutánra Moszkvában a részvételi arány már elérte a 23%-ot. A voksolás nem zajlik incidensek nélkül, több embert őrizetbe vettek a szavazóhelyiségekben elkövetett vandalizmus miatt a szavazás első napján – írta a BBC.

Az állami média jelentése szerint több szavazóhelyen zöld festéket öntöttek az urnákba vagy felgyújtották azokat, de tűzijátékot is robbantottak a szavazóhelyiségekben. A Tass állami hírügynökség szerint a legtöbb incidenst Moszkvában, a dél-oroszországi Voronyezsben és az észak-kaukázusi Karacsáj-Cserkeszia régióban jelentették. Az egyik helyszíni videóban az látható, ahogy egy nő lángra lobbant egy urnát egy szentpétervári szavazókör közelében, de másutt is tűz ütött ki a szavazófülkékben.

Legalább nyolc embert letartóztattak, a hatóságok nem közölték, hogy a vandalizmus Putyin elleni tiltakozás volt-e. A Telegramon közzétett videók azonban azt mutatják, hogy a rongálók közül többen ukránbarát jelszavakat kiabáltak.

A választási bizottság vezetője, Ella Pamfilova azt mondta, az őrizetbe vettek egy része elismerte, hogy pénzért követték el a rongálást, egyiküknek 100 000 rubelt (390 ezer forint) ígértek. Akár öt év börtönt is kaphatnak – tette hozzá.

A BBC azt írta, Julija Navalnaja, Putyin leghangosabb kritikusának özvegye arra szólította fel a Kreml ellenfeleit, hogy vasárnap délben tömegesen menjenek el a szavazóhelyiségekbe és tiltakozzanak a választások ellen. Navalnaja arra szólította fel a nyugati országokat, hogy ne ismerjék el Putyin ötödik elnöki ciklusát. A NATO főtitkára pedig korábban azt mondta, az orosz elnökválasztás nem lesz szabad és igazságos.

Az orosz elnökválasztás hazánkig is elér

A Kamcsatka-félszigeten, Oroszország legkeletibb régiójában pénteken helyi idő szerint 08:00-kor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, és végül vasárnap 20:00-kor zárnak be a legnyugatibb kalinyingrádi exklávéban. A szavazólapon négy név szerepel. Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) felmérése szerint a választás egyértelmű esélyese Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök, aki számára a 2020-ban végrehajtott alkotmányreform lehetővé tette, hogy az eddigi négy elnöki ciklusa után akár még kétszer jelöltesse magát a tisztségre.

Putyin vetélytársa Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt és Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja jelöltje. Szluckij és Davankov számára ez az első elnökválasztás politikai pályafutásuk során, Haritonov számára a második, Putyin számára pedig az ötödik.

Ez az első háromnapos elnökválasztás Oroszországban, amelyen lehetővé tették az online szavazást, és amelyen részt vesznek az Ukrajnától a tavaly megrendezett referendum nyomán elcsatolt négy régió lakói.

Az országban több mint 94 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg, ahol helyi idő reggel nyolctól este nyolcig lehet szavazni. Az első eredmények közzétételét az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) vasárnap estére ígéri, az előzetes eredményeket pedig hétfő délelőttre. 

Külföldön 144 országban, 295 szavazóhelyiségben csaknem kétmillióan voksolhatnak majd.

A TASZSZ hírügynökség szerint Pakson is lehet szavazni.

Péntek reggel, amikor már több mint félmillióan leadták elektronikusan a voksukat, a CIK közölte, hogy a rendszer túlterhelt. Az orosz hatóságok bejelentették: számítanak rá, hogy a választásokat a Kreml irányvonalát ellenző erők hackertámadásokkal és politikai provokációkkal próbálják meg megzavarni. Ellenzéki kiadványokban megjelent felhívások vasárnap délre tiltakozó megmozdulásokat hirdettek meg a választási helyiségek elé.

Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök az orosz déli katonai körzet egy meg nem nevezett szavazóhelyiségében adta le a voksát. A közvélemény-kutatások magas, 70 százalék feletti részvételt jeleztek előre.

(Kiemelt kép: Elnökválasztás Oroszországban,2024. 03. 15. Fotó: Emil Leegunov / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.