Putyin nukleáris drónnal fenyegette az egyik Ukrajna-párti országot

Nagy-Britannia újabb fegyverszállítást ígér Ukrajnának, amire válaszul a Kreml egy bizarr propagandavideóban válaszol. 

2022. május 5., 14:21

Szerző:

Oroszországban az egyik legnézettebb televíziós csatorna vasárnap esti főműsorában a műsorvezető azt állította, hogy 500 méter magas radioaktív tengervízzel teli szökőárba fojthatják Nagy-Britanniát a Poszeidon névre keresztelt nukleáris torpedójukkal – írja az Euronews.

A kijelentésre válaszul Boris Johnson újabb százmillió font értékű hadfelszerelést szállít Ukrajnának, továbbá hozzátette, hogy London a következő hetekben Brimstone típusú, hajók ellen bevethető rakétákat és Stormer légvédelmi fegyverrendszereket is szállít Ukrajnának.

De mi is ez az orosz „csodafegyver”?

A Poseidon, más néven Status-6, illetve az Egyesült Államokban Kanyon néven is ismert víz alatti robotrepülőgép, lényegében egy nagyon nagy, nukleáris robbanófejjel felszerelt, nukleáris meghajtású autonóm torpedó – magyarázták az Euronewsnak brit szakértők. Védelmi szakértők szerint a fegyverről és méreteiről eddig ismert információk alapján a Poszeidon nukleáris robbanófejének hatóereje elérheti a 2 megatonnát. 

Ez óriási – több mint százszorosa a hirosimai bomba erejének, amely körülbelül 15 kilotonna volt, és több mint tízszerese az USA által kifejlesztett B61-es atombomba legújabb változatának.

(Vlagyimir Putyin orosz elnök keresztet vet egy ortodox húsvéti istentiszteleten 2022. április 23-án késő este Moszkvában. (Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)