06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Putyin barbár bűncselekménynek nevezte a kazanyi iskolai lövöldözést

Az iskolai lövöldözésben kilenc ember, köztük hét gyermek vesztett életét, huszonhárman pedig megsebesültek. Az elnök az iskolák védelmét érintő reformokat tervez.

2021. május 13., 16:51

Szerző:

Szörnyű tragédiának és barbár bűncselekménynek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a május 11-én, Kazany egyik iskolájában történt halálos lövöldözést. Az elnök és a kabinet tagjai egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról – írja az MTI. 

„Mélységes részvétemet nyilvánítom a halottak hozzátartozóinak, a családoknak, amelyek a legdrágábbat, a gyerekeket, unokákat és szeretteiket veszítették el" – mondta az orosz elnök, hangsúlyozva, hogy az érintett családok minden szükséges támogatást és segítséget megkapnak. „Amit különösen szeretnék kiemelni: a tanárok és a gimnázium dolgozói a kritikus helyzetben hősiesen és a lehető legteljesebb mértékben professzionálisan viselkedtek. A gyerekeket úgy mentették, mintha a sajátjaik volnának, testükkel védve őket, ahogy ezt az egészen fiatal angoltanárnő, Elvira Ignatjeva is tette életét áldozva diákjaiért" – mondta Putyin.

Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is vannak hiányosságok az oktatási intézmények biztonságát illetően. Putyin ezért utasítást adott a kormánynak, hogy dolgozzon ki egységes országos rendszert ezeknek az intézményeknek a védelmére, különösen, ami a biztonsági intézkedéseket és a terrorista támadásokkal szembeni védelmet illeti. Megjegyezte, hogy jelenleg számos biztonsági kérdést a helyi hatóságok, valamint maguk az iskolák szabályoznak.

A 175-ös számú kazanyi iskola volt diákja, Ilnaz Galjavijev kedden automata fegyverből nyitott tüzet az oktatási intézményben. A golyózáporban kilenc ember, köztük hét gyerek vesztette életét. Huszonhárman – köztük húsz gyerek – megsebesültek. A bűncselekmény idején az épületben több mint 700 diák és az iskola mintegy 70 munkatársa tartózkodott, köztük több mint 50 tanár. A nyomozók szerint a gyilkos egy házi készítésű robbanószerkezetet is elhelyezett az épület első emeletén, amely az egyik szemtanú szerint a támadást megelőzően felrobbant. Galjavijevet elfogták és vizsgálati őrizetbe helyezték. A több ember sérelmére elkövetett emberöléssel vádolt férfi beismerte bűnösségét a bírósági meghallgatáson.

(Kiemelt kép: Sputnik | Alexey Druzhinin)